АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Гардиън: Хомофобски скандал удари Пловдив, европейската столица на културата

Градът под тепетата влезе в европейските новини с политическите прения по темата

Политиците в града се опитват да спрат фотоизложба, наречена „Балканска гордост“, пише влиятелната медия

Английският всекидневник „Гардиън“ посвети голяма статия на Пловдив, този път със скандална тематика. „Хомофобски скандал удари Пловдив – Европейската столица на културата,“ пише влиятелната медия.

Изданието разказва подробно за политизирането на проекта на фондация „Глас“, наречен „Балканска гордост“ и го определя като „опит на местни официални представители да премахнат ръководителя на ОФ „Пловдив 2019“  заради фотографска изложба с теми ЛГБТ общността.

Става дума за искането фотоизложбата „Балканска гордост“, насрочена за месец юли,  да бъде отменена. Изложбата ще включва снимки от проведени гей паради на Балканите, а също така ще бъдат организирани концерт и дискусионен форум, пояснява електронното издание на вестника.

„Ние ще ги спрем, използвайки всички правни и, ако се налага, незаконни инструменти“, цитират Александър Сиди, депутат от ВМРО.

Общинският съвет ще гласува днес дали да препоръча да се уволни артистичният директор на фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева. Гардиън разказва как зад инициативата стоят 21 съветника от общо 50, като изброява политическите групи:“основно обединени около ВМРО,БСП и Съюз за Пловдив“. От медията допълват, че за последните е по-важно, се изразходвали непрозрачно публични средства, но не се посочват конкретни примери.

Намесата на общински съветници от Пловдив е „грозна провокация“ в Европейската столица на културата, които са забравили, че този статут се предоставя на града и срещу гаранции, че няма да има политическа намеса, пише „Гардиън“ и цитира самата Светлана Куюмджиева: „Това сериозно може да накърни репутацията и имиджа, който изграждахме 5 години… подобна намеса в програмата може да се определи единствено като дискриминация и цензура“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

14 коментари

  1. Тъй като България си е консервативна държава разбирам защо повечето хора не подкрепят ЛГБТ , но именно за това са тези паради и изложби- за да покажат че всъщност е съвсем нормално и да си гей не е психическа болест както са смятали преди.. Това са чисто и просто лични чувства и на никой не му влиза в работата кой с кого си ляга в леглото… ЛГБТ са хора , които са лишени от нормални човешки права(в България) и за това (като демократична държава в Европейския съюз) се правят повишавания на осведомеността , за да не бъдят
    унижавани , обиждани , заплашвани…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина