АктуалноЗабравеният град

В София редят плочките накриво, а в Пловдив си имаме 2000 години традиция

Огромен обществен отзвук получи междинния резултат от ремонтите в София на култовата улица „Граф Игнатиев“ и прилежащия в част от нея площад около храма Свети Седмочисленици. Криво подредените плочки с огромни фуги предизвикаха искания за оставки, за преправяне на ремонта или просто станаха повод за куп шеги. И съвсем очаквано – през XXI век българската столица изглежда не може да намери най-добрия възможен проектант и екип строители, които да подредят добре няколко плочки.

2000 години по-рано по нашите земи не сме имали такива проблеми. Плочките по някои ремонти се разбиват за дни или месеци, но когато минаваме по подлеза на Понеделник пазара, минаваме по добре подредените камъни на антична улица на Филипополис. Улица, която още е здрава и си стои без проблеми. По тази улица пък можем да стигнем до обектите, с които Пловдив ще кандидатства за ЮНЕСКО – т.нар. мозаечно наследство. Сградите „Ейрене“, Голямата епископска базилика и Малката базилика представляват много по-трудно подредени „плочки“, които са в много добро състояние близо 2000 години по-късно.

Е, онези майстори, които не са имали електричество, флексове и никакви софистицирани инструменти, нито пък са работили по обществени поръчки и със средства по оперативна програма са създали много по-добър краен резултат от днес. Как стана така, че да се чудим дали цивилизацията е мръднала напред? Дали разходката по парадния път на Източната порта, към Стадиона или около пощата в едновремешния Римски форум не би била по-приятна от днешния софийски „Граф Игнатиев“?

Сигурно е само, че археолозите през 4000-а година няма да развиват хипотеза, че по софийските земи е имало кой знае колко развита цивилизация.

Дали и в Пловдив резултатът ще е плачевен? Наследникът на Римския форум – площад „Централен“ все още чака своята съдба, а ние, също като клетите жители на античната Сердика, сме само безгласни зрители, тъй като все още проектът за площад „Централен“ и неговата тайна настилка е неизвестен.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина