АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

В първия учебен ден пловдивски училища се присъединяват към дарителска кампания на УМБАЛ „Свети Георги”

Набират средства за изграждане на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс, в който да се премести Детска клиника

Лице на кампанията е терапевтичното куче Мон- първото четириного, което работи в най-голямата болница в България

Пловдивски училища се присъединяват към дарителската кампания „Най-доброто за нашите деца и онкоболни” на УМБАЛ „Свети Георги” за набиране на средства за изграждане на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс, в който да се преместят Клиниката по педиатрия, по-известна като Детска клиника, както и Клиниката по медицинска онкология и Клиниката по клинична хематология.

Да направят дарение в полза на кампанията вместо да купуват цветя за първия учебен ден са заявили възпитаниците на СУ „Любен Каравелов” и ОУ „Петър Берон”. Очаква се и други училища да се присъединят към акцията. На 16 септември, когато се открива новата учебна година, в училищата ще има кутии за дарения. Средства могат да се дарят с SMS на номер 17 777 с текст DMS KLINIKA. За абонатите на A1,Telenor и Vivacom цената на SMS е 1 лев, а за предплатените услуги – 1,20 лв. За по-големи дарения има банкова сметка, както и възможност за даряване през платформата ePay.bg и виртуален ПОС терминал. Информация за кампанията е публикувана в сайта й: child.unihosp.com.

В първия учебен ден с целта на дарителската кампания „Най-доброто за нашите деца”ще бъдат запознати училищата в районите „Централен”, „Южен” и „Източен”. Клиниките по педиатрия, медицинска онкология и клинична хематология лекуват най-тежките случаи в Южна България с най-съвременни средства и отговарят на стандартите за лечение в най-развитите страни по света. Същевременно тези клиники се помещават в сгради строени преди 50-100 години, с непрекъснато повреждащи се ВиК и ел. инсталации и тесни и неуютни стаи. Освен това те се намират в База 1 на болницата на бул. „Васил Априлов” №15А – на 2 км от База 2 на УМБАЛ „Свети Георги”, където се намират Спешното отделение,Клиниките  по анестезиология и интензивна терапия и по детска хирургия, както и Отделението по образна диагностика, където се извършват копютърна томография, магнитнорезонансно изследване, ПET скен и мн. др. клинични звена.

Заради драстичното несъответствие между качеството на медицинската помощ и сградите, в които тя се прилага, УМБАЛ „Свети Георги” стартира дарителската кампания „Най-доброто за нашите деца и онкоболни”. Вече е изработен проектът за построяване нов педиатричен и онкохематологичен комплекс в съседство с База 2 на УМБАЛ „Свети Георги” – Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе” №66.

Дарителската кампания стартира официално на 18 декември 2019 г. За деветте месеца от откриването си тя е събрала на 30 хил. лева от различни инициативи, организирани от екипа на кампанията, от отдадени на каузата пловдивчани от всички възрасти, училища, центрове по изкуства, както и в партньорство с Община Пловдив.

Лице на кампанията е терапевтичното куче Мон, с пълно име Мадам Фльор де Мон Шмитфийлд Беар. Тя е първото куче в България, което работи в университетска болница – УМБАЛ „Свети Георги”, и е допуснато и в държавни училища. Мон е преминала обучение за кучета терапевти и вече 5 години работи с деца с онкологични и други хронични заболявания, с деца, станали жертви на домашно насилие, както и с възрастни с физически и психически увреждания. Собственичката на кучето Велислава Костадинова е един от най-активните сътрудници на кампанията „Най-доброто за нашите деца и онкоболни” и организира различни акции в нейна полза, вкл. и идеята за дарение на средства вместо цветя за първия учебен ден.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина