АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

ВМРО инициира промяна в ЗМДТ за намаляване на налога за автомобили на газ и метан

Воеводите прогнозираха вдигане на още данъци и такси

Финансовото състояние на Общината още не е ясно, най-вероятно предстои поемането на нов заем

Прогноза за повишаване и на други местни налози на територията на Община Пловдив направиха днес от централата на ВМРО под тепетата.

Предвиждаме, че предстои вдигане на още данъци и такси, освен тези, които са оповестени до момента, обяви градският партиен лидер Борислав Инчев. Той добави, че на този етап финансовото състояние на Общината още не е ясно и най-вероятно предстои поемането на нов многомилионен заем.

„Трябва да се проведе откровен разговор с пловдивчани, за да са наясно те ще ограничаваме ли разходите, ще оптимизираме ли структурите, ще затягаме ли коланите. Нямаме спомен в предизборната кампания някой да е говорил за вдигане на данъците, дори напротив. Признаваме, че сегашният кмет е принуден да направи това, но едва ли не е бил запознат с необходимостта преди. Затова трябваше да бъде честен с пловдивчани“, каза Инчев.

По отношение на предложението за увеличаване на таксата за твърди битови отпадъци (ТБО), по-популярна като „данък смет“ за домакинствата в Пловдив, от ВМРО заявиха, че са категорично против.

Воеводите декларираха, че ще внесат свои предложение за новата данъчна политика на територията на Общината, като единственото което обявиха е че групата съветници от ВМРО ще направи предложение за намаляване или дори премахването на данъка за автомобили на газ и метан.

Според Камен Шишманов данъкът за колите е наказание за собствениците с най-малки финансови възможности, които предпочитат да карат с най-екологичното гориво.

 „Една такава мярка ще покаже на хората, че не са наказани, а напротив, че имат стимул“, коментира Борислав Инчев.

Подобно предложение обаче би могло да мине само след промяна в Закона за местните данъци и такси, тъй като в него автомобилите на газ и метан не са описани в отделна категория. Инчев припомни, че още през миналата година парламентарната група на Обединените патриоти е направила предложение за тази промяна. По думите му, това е  огромна крачка към реализиране на намеренията им.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина