АктуалноБългариявашите снимкиГрадътИграчкиНовиниПод небето

Бутат трабант по площад Римски стадион (СНИМКИ)

Klein aber fein, Trabi is hier

 Соня Попова

Емблематичният автомобил на ГДР “Трабант”, наричан с любов “Траби”е тук под тепетата. Тази сутрин група мъже бутат красиво изрисуван трабант по наклона на Джумаята.

Още две атрактивни „картонени“ коли привличат вниманието на ранните минувачи, които снимат, усмихвайки се. Веднага след кадъра за спомен някой започва да разказва „едно време, един приятел имаше трабант и с него…

Така започват безброй истории…

През 1954 г. Министерският съвет на ГДР оповестява директива да се произведе малък автомобил, който обаче да е надежден, с нисък разход на гориво и евтин. Така двигателят е надежден, но каросерията се произвежда от изкуствената материя дуропласт. Трабантът, сивмол на всекидневието в ГДР, днес отбелязва своята 60-годишнина и продължава да има фенклубове в Германия и по света. Първата серия Р-50 е пусната от производство на 7 ноември 1957 г. от автомобилния завод в град Цвикау. До обединението на Германия през 1990 г. са произведени три милиона автомобила.

Trabi is hier /Траби е тук/! Това е култова реплика от бившия соц лагер. Тя е израз на неописуемо щастие. Крещи се с очи пълни с красиви сълзи и неистови подскоци от цялата фамилия… защото след 10 години чакане колата вече е пристигнала до дома.

Klein aber fein /Малък, но чудесен! Това  е другата култова реплика, която гордите собственици на трабант, отправят към притежателите на други соц марки автомобили, които ги подиграват на тема размери.

Траби и днес пътуват по пътищата на Европа, а някогашният завод производител поддържа онлайн портал за доставка на резервни части. Към момента само в Германия се движат 34 500 “картонени автомобила” с наличните разрешителни. Актуалната цена при продажба е 10 000 евро.

Пъстрите трабанти на Джумаята са изрисувани от Тиери Ноар, Кристоф Емануел Буше и Киди Ситни. Те са част от пътуващата изложба „Art Liberty“ /Изкуството на свободата/, която показва в сърцето на града изкуството като протест срещу рaзделението. С експозицията Пловдив – градът Европейска столица на културата през настоящата година, ще е първият град на Стария континент, който ще отбележи 30-годишнината от падането на Берлинската стена.

Тук е мястото да напомним, че най-известния трабант в България е този на Мони Паси. Возилото вече е експонат и във Военноисторическия музей. С него като външен министър в кабинета на Сакскобургготски Соломон пътуваше до работата си. Паси превърна колата в символ на евроатлантическата ориентация на България, след като през 1991 г. почти „отвлече“ с него генералния секретар на НАТО Манфред Вьорнер, а през 2002 г. папа Йоан-Павел II го благослови.

Trabi is hier! Go, Trabiq Go!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина