АктуалноГрадътНовини

Бунарджика и първият обществен парк на България са приоритетите на кмета на Централен за 2019-а

Георги Стаменов отчете работата на кметството пред жители на района в Музея на Съединението

Проблемите, които поставиха хората са: високата скорост по булевардите, липсата на достатъчно контейнери за смет и наличието на жрици на любовта

Таня Грозданова

Стартът на реконструкцията на хълм Бунраджика и спорната детска площадка зад първия търговски цунтър на ул.“Капитан Райчо“ са двата проекта, с които кметът на район „Централен“ Георги Стаменов се гордее през настоящата година.

„Намирайки общото и работейки в екип резултатите никога не закъсняват, благодаря на колегите,“ с тези думи той застана през близо 120 жители на най-стария район в Пловдив в залата на Историческия музей снощи, за да отчете третата година от мандата си като техен кмет.  

По традиция заедно с него пред присъстващите на отчета застанаха зам.- кметове на „Централен“ инж. Тошо Пашов, Деница Чингарова, Добри Вълчев, главният архитект на района арх. Петър Петров и секретарят на администрацията Емил Саралийски.

Сред присъстващите в залата бяха председателят на Общински съвет – Пловдив Савина Петкова, Председателят на УС на сдружение „Бизнеса за Пловдив“ инж. Любозар Фратев, директорът на БЧК Пловдив д-р Петрония Карамитрева, арх. Петко Костадинов – председател на районната колегия на КАБ – Пловдив, районни кметове, домоуправители и служители на администрацията.

По думите на Стаменов, срещите с хората са един от акцентите в работата му. Той определи работата по възстановяването на парк Бунарджика  – емблематично място за пловдивчани, като изключително тежък и труден проект за администрацията на Централен.

„Към днешна дата там вече се работи, силно се надявам че догодина ще имаме един ремонтиран парк, на който да се радваме всички.“

През 2018-а в района изникнаха  няколко нови детски площадки , сертифицирани по европейски стандарт на: бул. „Свобода“ , ул. „Кап. Райчо“ , ул. „Младежка“, ул. „Богомил“, ул. „Киев“ и ул. „Бузлуджа“. Стаменов определи като изключително скъпа за него спорната площадка на „Капитан Райчо“.

„Там, стартирайки с много емоции и трудно спечелено доверие от хората, открихме нови приятелства. В този район работим още два проекта за паркинг и фитнес на открито.“

Администрацията на района работи по пълната реконструкция на: ул.“Йосиф Шнитер“, бул. „В. Априлов“, бул. „Марица – Юг“, ул. „Захари Стоянов“ и бул. „Свобода“. Изгради нови паркинги по общинската наредба, както и пешеходни пътеки на невралгични места –ул. „Антон Тайнер“ и „Родопи“; „Мортагон“ и бул. “6. Септември”, ул. „Киев“;  “Кап. Райчо”, „Райчо Попович“ и  „Лъджене“.

През настоящата година в района са залесени над 400 дървета, 500 декоративни храсти и 120 000 цветя.

Близо 50 излезли от употреба коли по улици и тротоари са репатрирани, при постоянните акции за премахване още 200 собственици сами са отстранили зарязаните си автомобили.

От пълната зала слушаха с интерес и след края на мултимедийната презентация, която се предаваше и във фейсбук страницата на районната администрация, заваляха въпроси. Проблемите, които поставиха хората бяха повечето все за: високата скорост по булевардите, липсата на достатъчно контейнери за смет, наличието на жрици на любовта около гарата, наличието на изоставени частни имоти и други.  

Въпреки, че темите не са от компетентността на кметство Централен, Стаменов изслуша всички искания, даде насоки към коя институция трябва да са сигналите и обеща да съдейства на хората за решаването им.

На отчета му дойдоха неговите колеги -райкметовете на „Северен“ Ральо Ралев и „Източен“  Николай Чунчуков.  Георги Стаменов благодари на  Иван Тотев, на Общински съвет, на своя екип, всички граждани и партньорите на Община Пловдив за подкрепата и доверието.

На въпрос на Под тепето дали ще се кандидатира за втори мандат Стаменов коментира:

„След като приключи този мандат, идната година през септември и го отчета отново публично, чак тогава сам за себе си трябва да преценя. Разбира се важна ще е чисто партийната оценка. Както обичам да казвам – район Централен никога няма да остане без кмет.“

Като свои приоритети в работата през емблематичната 2019-а година райкметът очерта завършването на реконструкцията н Бунраджика и старта на обновяването на Дондуковата градина, както и довършването на галерията в бившия Детмаг.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина