АктуалноБългарияГероите на деняКултураНовини

Бодрата ни смяна спечели конкурса за художествен текст по книгата „Бялата врана” на Маркъс Седжуик

Стажантът на Под тепето и Капана – Даниела Калчева, впечатли популярния британски автор с кратък разказ – продължение на неговата история

Дванадесетокласничката дойде при нас като лауреат на конкурса „Написано за Пловдив“, организиран от район „Централен“

Таня Грозданова

Талантливата стажантка на podtepeto.com и kapana.bg Даниела Калчева спечели Конкурса за кратък художествен текст (fan fiction) по книгата „Бялата врана” от Маркъс Седжуик за деца и младежи до 18 години от Пловдив.

Дани „пропусна“ да каже в редакцията, че участва в надпреварата с авторски текст – продължение на историята на героите от света на „Бялата врана” с друг свят, който е измислила самата тя, вдъхновена от събитията, описани в модерния готически трилър.

Припомняме, че Британският съвет, фондация “Следваща страница“ и Народна Библиотека „Иван Вазов”, съвместно с Фондация „Пловдив 2019“ организираха гостуването на писателя от Обединеното Кралство Маркъс Седжуик в Пловдив на 9 и 10 октомври т.г. В журито са участвали представители на всички изброени организации.

Писателят Маркъс Седжуик от Великобритания гостува в Пловдив

Нашето момиче се беше записало да участва в Работилницата за творческо писане с автора в Народна библиотека “Иван Вазов” в първия ден от гостуването му, както и в разговора с Богдан Русев и Седжуик на следващия ден в сградата на Съюза на учените в Пловдив. На него британецът бе обещал да се опита да отговори на въпроса „дали в съвременния свят все още има смисъл човек да се занимава с писане“, както и каква е ролята на писателя.

Не сме наясно дали всички участници са получили удовлетворяващ отговор на тези въпроси на срещата в четвъртък, но за госпожица Калчева отговорът е бил показателен – самият Маркъс ѝ връчва наградата!

Ето какво ни сподели развълнувана Даниела:

„За мен да спечеля тази награда беше много вълнуващо, тъй като не го очаквах. Реших да участвам в конкурса, защото историята от книгата ми допадна. Исках да пробвам да напиша нещо и да продължа историята по начина, по който я виждам и чувствам аз, лично. За пръв път печеля подобна награда и съм наистина щастлива, защото по този начин накарах много приятели, роднини и учители да се гордеят с мен.“

За мен беше изключителна чест да се запозная с този именит творец и да получа автограф, разказа тя.

Даниела Калчева е лауреат на конкурса „Написано за Пловдив“, организиран от район „Централен“. В него тя спечели награда стаж в медиите Под тепето и Капана с есето си „Пловдив – древен и вечен“.  Талантливата Дани е в 12 клас на Хуманитарната гимназия „Св.Св. Кирил и Методий“ в Пловдив.

Първият текст, който тя написа в нашата медия  „Преоткриване на наследствата “ през погледа на един тийнейджър (ГАЛЕРИЯ) бе публикуван през февруари т.г.

Най-четеният ѝ текст в Под тепето, до момента, е Поглед към великата история на най-старата гимназия в страната (ФОТОРАЗХОДКА).

Освен, че сериозно развива интереса си към литературата, Даниела от дълги години танцува балет.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина