АктуалноГрадътКултураНовини

БНТ2 ще излъчи документалния филм „Одисей“

На 8 февруари БНТ2 ще излъчи документалния филм „Одисей“. Ако сте сред зрителите, които са имали щастието да се сдобият с билет за най-мащабното и въздействащо театрално събитие в програмата на Пловдив- Европейска столица на културата – 2019 ; или пък ако сте сред мнозината, за които билетите все не стигат, защото вече са продадени – и в двата случая си струва да гледате филма на БНТ. Той ще ви отведе не просто зад завесата на спектакъла.

Предстои ви среща с моментие от  един красив и вдъхновен процес, с който театърът в Пловдив вписа града „ в книгата на бъдещето“. Думите са на гръцкия музикант и изследовател на митологията- Янис Пантазис. Той е само един от харизматичните хора, които говорят във филма за това в какво е силата на мита за Одисей, в какво е красотата на големия тетатрален процес. И за да не бъде просто един разказвач на митове, гръцкият музикант е и пряк участник в представлението, част от композиторския екип , който създава хипнотичната музикална картина на спектакъла.

Филмът ще ви срещне с режисьора Диана Добрева – в емоционален и личен разговор за голямата тема на спектакъла- завръщането към себе си. За дългия път към  нашите Итаки, за светлината, която следваме, за майките и синовете.  За това, колко е важно да помним. За много важните мигове тишина и паузите на сцената, в които всичко притихва и се долавя ангелският полъх на великото изкуство – ТЕАТЪРЪТ!

Самият Одисей – талантливият актьор Константин Еленков, споделя, че не е същият млад мъж, който е започнал работата по ролята в началото на процеса. Пътят му в театралната Одисея на Пловдивския театър му дава и истинска среща със собствената му майка, режисьора Диана Добрева. Двамата сякаш отново се откриват в пътуването в изкуството, истинският свят на театралното семейство. Впрочем този път не свършва до сцената: на острова на Одисей, магичната Итака, Константин се среща със съвременните наследници на Омир. В опит да проследи доколко този мит живее днес, в какво е неговата сила, защо тази история е определена от вестник „Ню Йорк таймс“ за най-популярната история на всички времена. Лентата на БНТ проследява стъпките на Константин и срещите му с днешните хора от острова на Одисей. За да запечата усещането, че всеки тук и навсякъде по света е Одисей.

Филмът е усилие да се създаде памет за един изключително съзидателен и важен етап от историята на Пловдивския театър. Зад този процес без съмнение стои цялата великолепна трупа, множеството служби и ателиета, всеки един от близо 300 човека, които, по думите на директора на театъра – Кръстьо Кръстев, са участвали в създаването на „Одисей“.

Началото, сърцето на всичко това, е Александър Секулов“- с тези думи Диана Добрева обръща поглед към автора на текста на „Одисей“. Двамата с  писателя и драматург на пловивския театър – Александър Секулов, споделя във филма тя, са изключителен творчески тандем., „ Ние изградихме  собствен театрален метод“ . В резултат на общата им работа се раждат спектаклите „Вълци“ , „Дебелянов и ангелите“, отличен с пет награди Аскеер, „Калигула“ в Народния театър и най-сетне – „Одисей“.

„Тексът на „Одисей“ Сашо Секулов пренаписа много пъти,  ползва като основа Омировата „Одисея“, но в оригиналния текст за спектакъла зрителите откриват множество цитати, втори, трети и още пластове и планове на интерпретацията на темата за човека, който търси себе си.  „ – спомня си директорът на театъра, Кръстьо Кръстев. Нива на театралното, които разграничават пиесата от възстановката и реконструкцията на Омир и „превеждат“ големите въпроси на митологията на съвременен език.

Така, след продължителен процес на подготовка, осмисляне и съзидание на бял свят идва „Одисей“ на театър Пловдив. Театрална поема за човека. Чувствителен, раним, изправен срещу съдбата си, уязвим и силен, човек.

Гледайте документалния филм на БНТ Пловдив : 08.02.2020, 17.00 часа, БНТ2

Диана Добрева: „Одисей” ме освободи

Пловдивският театър се възцари на Олимп с „Одисей”

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Хареса ми филма. Направен е с любов. В него има и драматизъм и пластичност.. И много нови и интересни похвати, които съпътстват модерния начин на снимане. А артистите са прекрасни!

  2. Уникален спектакъл! Няма как да не въздейства това, което гледаш на сцената! Самият сценарий, режисьорското виждане и невероятното изпълнение на младия актьорски екип взривяват сцената! Не ми стигат думите…толкова съм впечатлена!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина