АктуалноКриминалеМненияНовиниПод ножа

Близо 800 лева на ден са крали от ток станциите-копачи на криптовалута в три пловдивски села

Новият вид кражби на ел.енергия са проблем в цяла Европа, съобщиха от EVN

Други подобни случаи в страната не са регистрирани

Таня Грозданова

В последните1-2 месеца на територията, обслужвана от EVN, са засечени три случая на нов вид кражба на електроенергия, която се практикува в отдалечени населени места. Подробности за това разкриха от ръководството на дружеството в Пловдив на специална пресконференция днес.

Разкрити са три обекта, които са копачи на криптовалута в зелмищата на селата Йоаким Груево, Марково и Скобелево, припомни Костадин Величков – член на Съвета на директорите на  EVN България. В първите два случая са били поставени фургони до трафопостовете, а в Скоболево станцията е била поставена в изоставена сграда на бившето ТКЗС.

Схемата е следната: избира се отдалечено населено място, инсталират се фургони, които са оборудвани с много мощна сървърна и компютърна система, изискващи доста енергия. Захранени са с много видео карти, за това е необходима голяма енергия.

Кражбите са разкрити, благодарение на служители на компанията. „Ние, разбира се, имахме информация и от колегите от Австрия, защото това е една модерна кражба, която се извършва в цяла Европа и като цяло бяхме предупредени какво да очакваме, коментира Величков.

Електрическата енергия за едни ден в такъв фургон е около 200-250 лева. Ако не бъде реагирано бързо, може да си представите, в рамките на един месец колко ще са загубите, казаха още от EVN.

„Тук говорим за една много добра схема, включваща камери, СОТ и голямо подсигуряване. Обикновено се ситуират в по-отдалечени места по селата и се присъединяват директно към трафопоста, за да не предизвикат авария, при която ние веднага ще изпартим екип. Не знаем колко време са били там, но ги открихме бързо.“

Образувани са досъдебни производства, издирват се собствениците на станциите-копачи.

Стана ясно, че на място са хванатит няколко лица, които са заявили, че са само ползватели на фургоните.

От EVN апелираха към хората да бъдат внимателни, когато чуят силен шум в крайни трафопостове на населени места,  да подават сигнали към полицията.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Мама ти деба циганска, сапун недоебан.
    Кради си ток докато ти е време, защото Господ гледа и не забравя, просто забавя.
    Когато дойде моментът ще висите от дървета и трафопостове, паразити миризливи.

  2. Всичката „сензационна новина“ се крепи на смешното словосъчетание „Копане / копач на криптоВАЛУТА“ – бре, бре!
    Всяка ромска къщица закачена за жицата БЕЗ ЕЛЕКТРОМЕР извършва точно същото деяние (престъпно =кражба), а дали за пържеже на кюфтета, кебапчета или видео игри или доклади до Феликс Дзерджински НЯМА ЗНАЧЕНИЕ.
    Очевидно преувеличени са цифрите – всеки знае колко консумира компютър, нощна лампа или сървър.

    1. Шибаняк скапан, да ти го мушна в задника , педераст булгарски. Какво общо има цигането и кюфтето му в този случай, лайнар изпразнен? на вас скапаните булхари все някой или някои са ви виновни. Ето, за това се тътрите като разебани през страниците на историята.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина