Без драконовски мерки за сигурност за посещението на папата в Раковски

Актуално Градът Живот Новини

Светия отец държи да е сред хората, всички са добре дошли, заяви кметът на града Павел Гуджеров

Главата на Римокатолическата църква ще премине с папамобила си между кварталите Генерал Николаево и Секирово

Иво Дернев

Драконовски мерки за сигурност в Раковски за посещението на папа Франциск на 6 май няма да има. Това заявиха кметът на града Павел Гуджеров и директорът на областната дирекция на полицията главен комисар Атанас Илков днес на специална пресконференция в местното читалище. Те опровергаха някои публикации, че охраната на голямото събитие ще е толкова сериозна, че дори ще да бъдат заглушавани сигналите на мобилните оператори.  „Такова нещо няма да има. Всички, които искат да видят Светия отец, са добре дошли в Раковски. Място има за всички. Негово Светейшество държи да е сред хората. Това ще е радостно събитие и изключителна благословия, така че всички са добре дошли в Раковски”, уточни кметът на Раковски.

Градът е готов за дългоочакваното посещение на главата на Римокатолическата църква. Площадите са излъскани и озеленени, църквите са обновени. На всеки стълб се веят знамена с герба на Ватикана, а на входовете към населеното място са поставени билбордове с лика на папа Франциск и надпис „Добре дошъл” на български отдолу. В момента Раковски гъмжи от полиция и жандармерия. Униформени и цивилни служители правят разстановка за охраната на Светия отец и оглеждат местата, на които той ще е сред хората, както и целия маршрут на папамобила.

На 6 май шосето между Стряма и Раковски ще бъде затворено за движение, тъй като по него ще мине кортежът на папата. Първата му спирка в Раковски е на площада пред общината, откъдето той ще се отправи към църквата „Пресвето сърце Исусово” . Там, точно в 11.15ч. ще започне първото причастие и светата литургия.

Кметът Гуджеров препоръча на всички граждани, които искат да видят папа Франциск на площада, да са там най-късно в 9.30ч. „Ще се влиза свободно, след преминаване на проверка”, обясни той.

В 14.30ч. Светия отец ще се придвижи от „Пресвето сърце Исусово” до квартал Секирово, където ще посети църквата „Свети Архангел Михаил”. По булевард „Георги Раковски” той ще премине с папамобила и ще може да бъде видян от всеки. „Там ще е идеално място. На площад „Европа” в Секирово достъпът също ще е свободен, след преминаване на проверка. В двете църкви обаче няма да може да се влиза без предварително получени покани. Какво се случва под куполите на храмовете, ще може да се види на няколкото видеостени, които ще разположим в града”, уточни Павел Гуджеров.

Много от улиците в града ще бъдат затворени през целия ден. След девет часа сутринта движението по тях ще е само пешеходно. Има предвидени два буферни паркинга за кварталите Генерал Николаево и Секирово, които могат да съберат близо 5 хиляди автомобила. Влизането и излизането от Раковски ще е възможно през пътищата за Шишманци и за Брезово. Навсякъде в града ще има стюарди и указателни табели, които да информират хората къде са буферните паркинги и кои улици са затворени.

Има възможност за разполагане на палатки или каравани, като за целта общината е отворила градския стадион.

Какви точно ще са полицейските мерки за сигурност в рамките на събитието ще стане ясно на брифинг в Министерството на вътрешните работи утре. Ясно е, че в Раковски ще бъдат ситуирани стотици униформени от цялата страна, служители на НСО и на Въоръжените сили на Ватикана.

Павел Гуджеров не скри, че общината е подготвила дар за Светия отец, но отказа да разкрие какъв точно е той. „Нашата община е прекалено малка, за да прави жест пред папата, а неговият жест е толкова голям. За нас това е сбъдната мечта. Затова и сме направили всичко необходимо хората, които дойдат да видят Негово Светейшество папа Франциск,  да се чувстват уютно и удобно”, каза на финал кметът на Раковски.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.