АктуалноБългарияЗабравеният градФотогалерия

Архивите разказват: Преди 32 години за пръв път се поставя въпросът за бутането на Альоша

На 21 декември през не толкова далечната 1991 г. пловдивски граждани правят митинг в защита на паметника на върха на Бунарджика

Владимир Янев

Точно преди 32 години за първи път се повдига въпросът за премахването на паметника Альоша от върха на Бунарджика. На 21 декември през 1991година се прави и първото събитие в защита на гигантския монумент на хълма.

Времето е преломно. Хората са разделени. Обстановката в цялата страна е силно политизирана и напрегната.

Още по-поляризирана атмосферата в града става с настояването на демократичните сили за бутането на гранитния съветски символ.

Това провокира ответна реакция.

В този ден, 21 декември, десетки пловдивчани се събират пред бившия младежки дом „Лиляна Димитрова“, където днес се намира Общинския съвет.

Хора от различни възрасти, но с еднакви леви убеждения, инициират подписка и митинг в защита на Альоша.

След протеста им гласовете в посока „За” събарянето на паметника леко затихват, за да се надигат периодично през годините.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

11 коментари

  1. Ганьо пак се прави на най- умен от цяла Европа.
    Навсякъде в Източна Европа, паметниците на Окупатора бяха бутнати, само в резервата БССР, още дискутират по темата. Това е и причината да сме на дъното по икономическо, социално и обществено развитие в ЕС. Да ви напомня, че България не обявява война на СССР , а точно обратното те ни обявяват война, въпреки вече установеното марионетно правителство на ОФ.

  2. Анонимен, ти си пълен кретен!
    Но има все пак нещо ценно- не трябва да рушим историята си ( все едно да разришиш основите на панелния блок, в който се помещаваш). Трябва да се знае и помни,че този паметник е на съветските окупатори, които са дошли след 44-та, а не друго.

    1. Аз,може и да съм кретен но никога не бих живял в някакъв курник наречен панелка.А колкото до освободителите не страдам от Стокхолмският синдром

    1. Това може да го каже само един невежа. Този трябва да стои там с обяснителна табела до него. Само така следващите поколения ще знаят какво се е случвало и ще могат да вземат адекватни решения за собствената си съдба. Този който руши историята е национален предател. Добра или лоша трябва да я пазим тя е най добрият учител във времето. Народ без истории е като дърво без корени , винаги умира.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина