Архивите разказват: Преди 27 години за първи път повдигат въпроса за бутането на Альоша

Актуално Забравеният град Фотогалерия

На днешния ден през 1991г. граждани правят митинг в защита на паметника

Владимир Янев

Точно преди 27 за първи път се повдига въпроса за премахването на паметника Альоша от върха на Бунарджика. В този ден, през 1991г., се прави и първото събитие в защита на гигантския монумент на хълма.

Времето е преломно. Хората са разделени. Обстановката в цялата страна е силно политизирана и напрегната. Още по-поляризирана атмосферата в града става с настояването на демократичните сили за бутането на гранитния съветски символ.

Това провокира ответна реакция. В този ден, 21 декември, десетки пловдивчани се събират пред бившия младежки дом „Лиляна Димитрова“, където днес се намира Общинския съвет. Хора от различни възрасти, но с еднакви леви убеждения, провеждат подписка и митинг в защита на Альоша. След протеста им гласовете в посока „За” събарянето на паметника леко затихват, за да се надигат периодично през годините.

 

 

Споделете ни във:

2 коментара за “Архивите разказват: Преди 27 години за първи път повдигат въпроса за бутането на Альоша

  1. Крайно време е да бъде демонтиран! Сатрапи, кръволоци и окупатори на България – на Белканто!

    1. Това може да го каже само един невежа. Този трябва да стои там с обяснителна табела до него. Само така следващите поколения ще знаят какво се е случвало и ще могат да вземат адекватни решения за собствената си съдба. Този който руши историята е национален предател. Добра или лоша трябва да я пазим тя е най добрият учител във времето. Народ без истории е като дърво без корени , винаги умира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.