Архивите разказват: Когато Пловдив беше градът на пишещите машини

Актуално Градът Живот Новини Фотогалерия

Емблемата „Марица” започва да се произвежда под тепетата през 1968

Заводът е изнасял 50 хиляди пишещи машини за Европа и близо 30 хиляди за САЩ

През 90-те години предприятието е разграбено с масовата приватизация

Фоторазказ от Владимир Янев

Помните ли времето, когато пишещата машина „Марица” бе една от индустриалните емблеми на Пловдив. Фотографът Владимир Янев ще ни разходи из предприятието, което произвеждаше хиляди пишещи машини всяка година.

Заводът за пишещи машини е построен през 1968 година.В него са работили около 3000 човека.Всяка година е изнасял 50 хиляди машини за Европа и близо  30 хиляди за САЩ. Моделите на знаменитата пишеща машина „Марица“ са били около девет. Популярните са портативна, пътническа и канцеларска. Моделът „Марица-30“ е бил най-масов и популярен.

Други известни машини са моделите „Хеброс-1300“-преносима и електрическата „Хеброс-300“. В Пловдив е разработена и произведена и първата българска електронна пишеща машина „Бултекст-20“. Тя е имала вградена памет и печатащо устройство.

През втората половина на 90-те години, по времето на масовата приватизация, заводът буквално е разграбен и спира работа. Вече не произвежда и не изнася  пишещи машини за никъде.

 

Споделете ни във:

1 коментар за “Архивите разказват: Когато Пловдив беше градът на пишещите машини

  1. Не само пишещи машини се произвеждаха в Пловдив ,но и друга електронна техника в „Завода за запаметяващи устройства“ разположен от източната страна на „Пишещи машини“.Градът имаше силен инженеро-технически потенциал.
    ….След години ,когато заминах за Англия (не от хубаво) и си купихме къща там в един от шкафовете намерихме пишеща машина.Когато я разгледахме се оказа наша българска пишеща машина на „Пишещи машини“ Пловдив….Стана ми драго,но и мъчно,защото знам,че всичко това вече го няма.А хиляди хора работехме в тези заводи.Всичко беше разрушено и ограбено…Тогава бяхме сила на международните пазари и имахме самочувствие….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.