АктуалноВкусът на градаЗабавлениеЗабравеният градНовини

Архивите разказват: Големия събор за Трифон Зарезан в Асеновград на 1 февруари 1992 година

Снимки: Владимир Янев

Трифоновден е един от най-големите и почитани празници в Асеновград. Свързан е с лозарството и винарството и с пиенето на вино. Пиене и то по много. Историята помни събори, когато се е изпивал по над 1 тон червено вино.

 

Снимките, които виждате, са от събора през февруари на далечната 1992 година. Класическа зима и прекрасен ден. Много хора се събират в местността край параклиса „Свети Трифон“. Сега там не е останало почти нищо от прекрасното място и природа.

По традиция в близост до параклиса се приготвяха около пет – шест казана курбан с фасул и с месо. От рано сутринта стотици асеновградчани идваха тук за празненството. Пушеха десетки скари, а виното се пиеше направо от дамаджаните.

Забавленията, яденето и пиенето продължаваха през целия ден, обикновено до късно вечерта, спомнят си с умиление участниците. След такова прекарване се случваше много хора да се придвижат трудно до града.

Голямата атракция бяха народните пехливански борби.

Тогава, през 1992 година, най-популярен за забавленията беше оркестъра на бай Ичо Македонеца. Него всички го познаваха. Два тъпана, акордеон и кларинет, това беше оркестърът, но събираше огромна парса от веселите хора. Обикновено музикантите свиреха по три -четири часа без прекъсване и затова хората ги обичаха.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина