АктуалноГрадътКултураНовини

Аромати, спомени, естетика в сапун в изложба на Ина Добрева в Cu29

Изложбата „За кого бие камбаната“ ни среща със сапуните чрез всичките ни сетива

И сапунът може да се превърне в естетически артистичен обект. Това се опитва да покаже младата артистка Ина Добрева със своя първи проект – изложбата „За кого бие камбаната“ в галерията в Капана Cu29. Изложбата представя различни погледи към сапуните – през различни сетива и различни истории, свързани с тях. В малкото пространство на галерията сме поканени да погледнем на този иначе тривиален обект от няколко различни ъгъла и да променим представата си за него.

Историята, разказва описанието, започва през 2012 година с един конкретен сапун и един конкретен момент, извикал много спомени у Добрева. Самият този сапун е представен в изложбата самостоятелно. Той провокира търсенето на различни истории, фокусирани повече или по-малко през българския сапун „Камбана“.

Най-впечатляващия обект в изложбата е именно скулптура от десетки квадратни „Камбани“, подредени в перфектен голям паралелепипед. Скулптурата стои интересно и атрактивно – както като артистичен обект, така и като препратка, вероятно, към начина, по който сапуните стоят подредени в завода в част от производствения процес.

Авторката предлага и поглед именно към производството – както чрез обяснителни текстове, какво всъщност означава „сапун“ според тълковния речник, или как той се произвежда, с описание на технологичния процес; така и визуално – с поставени в буркани изходните вещества, от които се прави най-простия вид почистващ препарат, също показани като артистични обекти.

В друга витрина са подредени десетки сапуни, събрани от цял свят – някои по-обикновени, други с по-забавна форма, като детски камиончета и др. Точно срещу тази колекция сапуни от цял свят пък друга купчина сапуни е оставена на благоволението на всеки посетител на изложбата. Те могат да бъдат рязани, стъргани и оформени по желание на гостите, с оставените на място различни уреди за механично преработване.

Разбира се, освен всички тези разнообразни погледи, не е подминат и може би най-обичайния, с който свързваме сапуна – ароматът. Мирисът на сапун ни е представен по начин, възможно най-откъснат от всичко останало – кутия с плътни стени, в която не виждаме нищо има само дупка, под която има подкана да помиришем съдържанието вътре – разбира се, на сапун.

Изложбата „За кого бие камбаната“ на Ина Добрева ще остане в галерия Cu29 до 24 май.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина