АктуалноГрадътКултураМненияНовиниПод ножа

Александър Държиков за скандала с CAGED: Асен Асенов няма право да обижда и да държи назидателен тон

След такова финансиране и обгрижване искаме нормално отношение, заяви той

Програма „Мобилност” не е банка за бърз кредит, заяви зам.-кметът, като уточни, че тя функционира най-вече в подкрепа на пътуванията на талантливи деца зад граница

Оставам с най-добри чувства към Асен Асенов. Продължаваме да работим, отбеляза Държиков

Иво Дернев

„ Няма да приема Асен Асенов да обижда и да държи назидателен тон на хората от дирекция „Култура”. Той няма право на такова отношение към същите тези хора, които са го обгрижвали от 2013г.”. Така заместник кмета по културата Александър Държиков отговори на директора на Фондация ЕДНО за култура и изкуства Асен Асенов, който заяви пред Под тепето намеренията си да се обърне към съда заради недопускането до разглеждане за финансиране по програма „Мобилност” на представлението CAGED.

Администрацията отхвърли  кандидатурата на компанията „Гая Денс Къмпани”, която е продуцирана от Фондация ЕДНО, с мотив, че не е българска. Асенов и екипът, който седи зад създаденото в Пловдив представление, чиято световна премиера се състоя през уикенда, се опитаха да кандидатстват за финансиране на малка част от транспортните разходи за пътуването на спектакъла до Южна Корея. Става въпрос за около 2 хиляди евро за билет и половина за полета на артистите , плюс малка част от транспортните разходи за сценографията. Асенов подчерта, че мотивът за недопускане на „Гая Денс Къмпани” е абсурден, тъй като Фондация ЕДНО е регистрирана в Пловдив и тук е адресът й. „Ще се обърна към съда, защото проблемът е принципен- случаи като този са една от причините българска култура да не напуска тази държава”, заяви той.

Попитахме зам.-кмета Александър Държиков как се е провел телефонният разговор, за който Асенов спомена пред Под тепето. „ Той започна назидателно, че ако не взема мерки, ще се обърне към съда. Аз му отвърнах: „Това е хубавото на демокрацията, че всеки може да с търси правата както може и реши”. Затворих телефона, тъй като аз назидателен тон не мога и няма да търпя. Особено при такова обгрижване н Асен Асенов всяка година, месеци наред. Не е почтено от негова страна да тръгва срещу хората в дирекцията. Особено, след като в последните пет години е съфинансиран от общината с около милион и седемнадесет хиляди лева, като тук не броим тези над 500 хил., дадени от общинска фондация „Пловдив 2019”. След такова финансиране и обгрижване искаме нормално отношение. Не може този човек, ако претендира да е интелигентен, да се държи арогантно”, отговори Александър Държиков.

Той уточни, че програма „Мобилност” функционира най-вече в подкрепа на даровити деца, които нямат възможност да посещават събития в чужбина, на които са канени да участват. „Не е задължително всеки, който подаде кандидатура, да бъде финансиран. Тази програма не е банка за бърз кредит. И комисията се утвърждава не от мен, а от кмета и в нея влизат юристи и финансисти. Те дават средства по целесъобразност. Тези пет хиляди лева са решили, че не могат да се дадат за въпросната кандидатура, тъй като е имало и пропуски”, допълни зам.-кметът.

„ А и става въпрос за някакви пет хиляди лева след финансиране за над 1,5 милиона в последните години. Оставам с най-добри чувства към Асен Асенов. Продължаваме да работим”, каза на финал Държиков.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. А защо не отказахте с аргумент, че програмата е за „надарени деца“, а не за пораснали надарени артисти. Не била пловдивска компанията с пловдивска регистрация в съда. Естествено, че трябва да ви цакат в съда. Кофти е посланието за подготвеността на екипа Ви другарю шофьор-инструктор Държиков, кмет на културата в културната столица. Какво да е отношението към „кадрите“ Ви в отдел „КУЛТУРА“ – юристи и финансисти при отказ с такъв аргумент. Прости ли сте или просто на гребена на мълвата за дадена (която и да е) организация. И още: кой колко бил взел. Да не ги е взел в задния си джоб. Създавал е публики, предложил е продукти, които струват пари. Който се е интересувал от модерен танц и сценични изкуства ги е гледал. По същата логика мога да ви питам защо за фестивалите за кебапчета и кюфтета (тамън 11 за тази година+вавилонската кула) подопечния ви отдел „Култура“ гласува от 200 бона нагоре на миризлива скара. Или за мазните рап-чалги, на които плащате дори без кандиатстване, без проект. Хора, четете факти. Запознайте се с проекти, после пишете наизуст кой колко е взел и за какво ги е взел. 2019 дойде и си отиде. Ако нещо е имало стойност в културния календар през тази година, това са 3-4 неща. Не оценявайте с лека ръка организации или артисти по наложените клюки за тях и без да сте видели събитията им или да сте усетили посланията им. Нека се вгледаме в капацитета на тези, които поставиха правилата за „културната столица“ и уж трябва да ги спазват. Грозно е институцията да говори така за който и да е културен оператор. Другарят шофьор, кмет на културата, човекът с тефтерчето нищо не е дал, защото парите не са негови, а наши. Не може да оцени какъвто и да било културен продукт, освен вечерната си „арт“-салата с ракия. Никой никога и никъде по културните събития не го е видял, освен да срича трите си изречения на някоя казионна изложба, стърчащ обикновено не намясто и потящ се, очевидно съзнавайки собстената си непотребност в ресорната област…. И за жалост той нищо не може да оцени, защото ако разбираше поне малко (не от култура), а от администрация – нямаше да говори по този начин. Четете между редовете. Утре може да кандиатствате за пропуск за зелена зона, дължим ви по закон, а някоя Държичка ще ви каже, че щом заработвате 2 бона заплата, няма да ви даде. Това е върос на принципи. Срам за Пловдив!

    1. ЩОМ Пловдив За ЕДНО „…в последните пет години е съфинансиран от общината с около милион и седемнадесет хиляди лева, като тук не броим тези над 500 хил., дадени от общинска фондация „Пловдив 2019”. След такова финансиране и обгрижване искаме . . . “ ИСКАМЕ ОСТАВКА ДЪРЖИКОВА КАКТО И ОСТАВКА ТОТЕВА.

  2. ЩОМ Пловдив За ЕДНО „…в последните пет години е съфинансиран от общината с около милион и седемнадесет хиляди лева, като тук не броим тези над 500 хил., дадени от общинска фондация „Пловдив 2019”. След такова финансиране и обгрижване искаме . . . “ ИСКАМЕ ОСТАВКА ДЪРЖИКОВАТА КАКТО И ОСТАВКА ТОТЕВА.
    СТИГА СА „ОБГРИЖВЛИ“ ОРТАЦИТЕ СИ ЗА МОЯ СМЕТКА / ТВОЯ / НАША / ДАНЪКОПЛАТСКА.
    ДОЛУ РЕЖИМА БОБОТРИ = ОПОСКАХА БЪЛГАРИЯ!
    КАК НЕ: „в последните пет години е съфинансиран от общината с около милион и седемнадесет хиляди лева, като тук не броим тези над 500 хил., дадени от общинска фондация „Пловдив 2019”. След такова финансиране и обгрижване искаме….“ ОТ КАКЪВ ЗОР ГО ХРАНТУТЯТ ТОЯ ДИРЕКТОР?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина