АктуалноГласовеМненияНовиниСъдТемида

Административният съд отложи делото за парка в Кършияка за началото 2020

От всички политици, които яхнаха темата по време на предизборната кампания под тепетата, само един дойде да подкрепи протестиращите

Административният съд в Пловдив заседава днес по дело, образувано по жалба на бизнесмена Байрям Солак. Той обжалва действащия в момента подробен устройствен план (ПУП) и плана за регулация и застрояване на терена от 16 дка зад хотел Санкт Петербург.

Това е второ дело по казуса със спорния терен в район „Северен”, за който месеци наред се бори инициативен комитет от Кършияка. Припомняме, че собственикът на дружеството „Парадайс Гардън Резиденс” обжалваше „мълчалив отказ“ от страна на бившия райкмет на района Ральо Ралев по входирано в администрацията инвестиционното намерение за изграждане на паркинг в част от терена.

Както ви съобщихме, преди дни протестиращите в защита на парка предупредиха, че по време на заседанието ще присъстват в залата на Административния съд. Дойдоха над десет души днес, но от всички политици, които яхнаха темата по време на предизборната кампания под тепетата, само един лично подкрепи протестиращите с присъствието си – общинският съветник Йордан Иванов от Демократична България.

Представителите на инициативния комитет и този път внесоха молба – становище до съда, която е изготвена от адвоката им. От становището стана ясно за магистратите, че общината не е предоставила документи по делото, относно течащите в момента промени в ПУП, нито такива, че е в съсобственост със Солак във въпросния терен.

Въпреки, че инициативният комитет реално не е страна по делото, за съда тези обстоятелства станаха ясни, именно от тяхната молба, коментира пред Под тепето Йордан Иванов след заседанието. По думите му, общината проспива процеса.

От днес нещата са със знак „плюс“, заяви той по повод решението на съда да отложи делото за 9-и януари 2020 г. от 10,30 часа. Съдът поиска от юриста на общината да представи на следващото заседание по-горе цитираните документи.

„Има влезнал в сила ОУП, който е задължителен от 2007 година. Там е зеленина и зад детската градина, терен за образование. Този ОУП не подлежи на обжалване. Всяка следваща промяна на ПУП, както е в случая, трябва да се синхронизира с ОУП. Така е по ЗУТ, по закон”, коментираха от ИК.

Протестиращите заявиха категорично, че каузата за защита на парка продължава.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

7 коментари

  1. В каква държава живеем ? Как може един чужденец да се гаври с нас в собствената ни държава ? Как може да няма негова сграда без нарушение на височина и ширина ? Как може да укрива милиони от данъци продавайки на занижени цени ? Единственото обяснение е с подкупи ! Все си мисля ,че има и честни магистрати и полицай та да видим …….

  2. Аз не знаех за мястото и часа, иначе щях да присъствам. За сведение на другаря Таха не съм била кандидат политик. Защитавам каузата и не само аз. Ако Костов беше станал кмет, процесите в Северен щяха да вървят в правилната посока. Мисля така, защото съм оптимист и защото така трябва. Зад хотел Санкт Петербург трябва да е парк и то мемориален – в чест на легендарния 9-ти полк, с подвизите на който потомците трябва да се гордеят. Разбра ли , другарю ?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина