Започва ремонтът на Жълтото училище

Живот

Бургаска фирма ще изпълнява дейностите по възстановяването на паметника на културата в рамките на 190 дни

Стартира дългоочакваният ремонт на Жълтото училище, съобщиха от пресслужбата на АМТИИ. Церемонията по началото на дейностите в културно-историческата забележителност започват на втори ноември. Според подписания с бургаска фирма-изпълнител договор, дейностите по възстановяването на сградата трябва да продължат 190 дни.

Ремонтът е финансиран с 1 млн. и 100 хил. лв, отпуснати по решение на Министерския съвет от 7.12. 2016 г., 100 000 лева от община Пловдив и средства, събрани от висшето училище чрез организирането на благотворителни концерти с участието на възпитаниците на АМТИИ Теодосий Спасов, Васко Василев и др.

Жълтото училище е построено през 1868 г. с пари, събрани от българската общност в Пловдив. Преди Освобождението в него са учили патриархът на българската литература Иван Вазов и революционни дейци на Априлското въстание, а в по-късен период възпитаници на училището  са били Александър Теодоров-Балан, Димчо Дебелянов, Константин Стоилов и др.

Днес Жълтото училище е част от сградния фонд на АМТИИ и е в окаяно състояние, което поставяше под въпрос сигурността на студентите при провеждането на учебните занятия. Стените на стаите бяха подпрени с ЖП-релси, а по коридорите имаше забрани студентите да се движат на групи.

Заради Жълтото училище ректорът на АМТИИ проф. Милчо Василев реши да отличи с титлата Доктор Хонорис Кауза председателя на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова, тъй като тя помогнала при осигуряването на държавното финансиране. Решението на ректора, затвърдено и от Академичния съвет, предизвика трусове в академията, а в последствие титлата така и не бе връчена на Менда Стоянова.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.