Подтепето

айляк

27 Окт, 2017

Започва ремонтът на Жълтото училище

Бургаска фирма ще изпълнява дейностите по възстановяването на паметника на културата в рамките на 190 дни

Стартира дългоочакваният ремонт на Жълтото училище, съобщиха от пресслужбата на АМТИИ. Церемонията по началото на дейностите в културно-историческата забележителност започват на втори ноември. Според подписания с бургаска фирма-изпълнител договор, дейностите по възстановяването на сградата трябва да продължат 190 дни.

Ремонтът е финансиран с 1 млн. и 100 хил. лв, отпуснати по решение на Министерския съвет от 7.12. 2016 г., 100 000 лева от община Пловдив и средства, събрани от висшето училище чрез организирането на благотворителни концерти с участието на възпитаниците на АМТИИ Теодосий Спасов, Васко Василев и др.

Жълтото училище е построено през 1868 г. с пари, събрани от българската общност в Пловдив. Преди Освобождението в него са учили патриархът на българската литература Иван Вазов и революционни дейци на Априлското въстание, а в по-късен период възпитаници на училището  са били Александър Теодоров-Балан, Димчо Дебелянов, Константин Стоилов и др.

Днес Жълтото училище е част от сградния фонд на АМТИИ и е в окаяно състояние, което поставяше под въпрос сигурността на студентите при провеждането на учебните занятия. Стените на стаите бяха подпрени с ЖП-релси, а по коридорите имаше забрани студентите да се движат на групи.

Заради Жълтото училище ректорът на АМТИИ проф. Милчо Василев реши да отличи с титлата Доктор Хонорис Кауза председателя на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова, тъй като тя помогнала при осигуряването на държавното финансиране. Решението на ректора, затвърдено и от Академичния съвет, предизвика трусове в академията, а в последствие титлата така и не бе връчена на Менда Стоянова.

 

Няма направени коментари
Още от рубриката "айляк"

Подобни новини

07 Дек, 2017

Шефката на бюджета все пак получава научно звание за изкуства

По традиция Менда Стоянова отваря канелката на първата бъчва с младо вино на Дефилето в Пловдив

Държавният бюджетник става „доктор по заслуги“ половин година след несъстоялото се титуловане

Менда Стоянова е свободна на 11-и от 11 ч. да стане „Доктор хонорис кауза“ на АМТИИ

Чакаме председателя на бюджетната комисия в парламента сама да каже кога ще й е удобно да бъде организирана церемонията по връчване на почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Академията за музикално танцово и изобразително изкуства в Пловдив (AМТИИ). Така отговори на въпрос на Под тепето „защо Менда Стоянова още не е получила почетната титла заради съдействието й в осигуряването на държавното финансиране“ по време на старта на ремонта на Жълтото училище, проф. Милчо Василев – ректор на ВУЗ-а.

От разпространено до медиите прессъобщение днес става ясно, че Менда Стоянова е свободна на 11 ...

» повече