Съвременни Бели нощи в двора на Английската: Дрифтове, тоалетна хартия и попфолк (ГАЛЕРИЯ)

Живот

Красивата традиция премина от Бийтълс и китари към цигари, наргилета и пияно шофиране   

Дори учениците в едно от най-добрите училища в града са повлияни от чалга културата

Средношколците осъзнават, че празникът залита към закононарушения, но това не ги спира

А няма и кой да ги контролира

Йоана Иванова, стажант

Едно емблематично събитие в историята на пловдивската Английска гимназия, добило популярност в годините като „Бели нощи“,  в наши дни отиде в съвсем различно измерение.  

В традициите на Езикова гимназия „Пловдив” идеята е в нощта след изпращането на дванадесетокласниците, учениците да се сбогуват с училището си, като се съберат в двора да се позабавляват. Ако в началото това беше сравнително скромно събиране на абитуриентите и част от техните по-малки съученици, за да послушат Бийтълс и да посвирят на китари, то днес вече в Белите нощи се включват участници от всички пловдивски училища, а веселбата придобива измерения отвъд редното.

Сегашният випуск абитуриенти не пропусна да уважи традицията и в четвъртък вечерта двора на Английската за пореден път се превърна в гореща точка за купон. Ученици заприиждаха  от близо и далеч  още в 21 часа.

Повечето с коли, кои собствени, кои на мама или тате, но всички предвидливо запасени с алкохол. Една компания си бе осигурила и наргиле за разкош. От колите звучеше съвременен попфолк (както в музикалните среди е прието да се нарича чалгата), през достатъчно мощни тонколони. Естествено не се размина и без леки изцепки. Още към 22 часа ролки тоалетна хартия полетяха към сградата на училището. Символизмът на този акт оставаме без коментар.

Групи се разпръснаха навсякъде из района на училището. Някои пиеха и танцуваха около колите си, други си говореха седнали на стълбите и пейките.

Глобално погледнато празненството беше почти прилично. Явно тийнейджърите все пак имат някакво чувство за граници и не си позволиха да прекалят с хулигански прояви.

Като изключим шофьорите. Голяма група реши да се възползва от широкия двор и спретна няколко дрифта. Само за минути въздухът над школото се изпълни с дим и силна смрад на изгорели гуми и феродо. Следите от надпреварата ясно се виждат и днес.

Белите нощи са интересно социално явление, което несъмнено попива от всички течения в социума. Няма как да не се запитаме доколко е редно това събитие и защо се позволява. Чалгата, алкохолът, цигарите и автомобилните каскади нямат място в Училище, а възрастните несъмнено знаят какво се случва.

Един от присъстващите снощи дори сам отсъди събитието като „пошло и долно“. Защо участваше тогава, не стана ясно.

Факт е, че учениците на ЕГ „Пловдив” са едни от най-будните в страната. За това свидетелстват както изключително високите им постижения на всички изпити, матури и състезания по време на петте години прекарани в училище, така и след това. Да, ние не забравяме все пак, че на тази възраст подобни постъпки са вълнуващи и забавни, а това че са нередни само подсилва тръпката.

Дали затова родителите и учителите  избират да си затворят очите за една вечер?! Все пак да следят за спазване на обществения ред, законите и общинските наредби не е точно  работа, за която им плащат. Там заплати получават други.

Споделете ни във:

4 коментара

  1. Къде е онова куче – наркомананизираната ви фотографка, която твърдеше, че вашата медия е по-различна от другите, и че със сигурност няма да бъде написана статия оплюваща гимназията и учениците учещи в нея. Закрийте си жалката медия, палячовци. Всичко най -лошо се получи в следствие от неадекватно държание на хора от други гимназии или такива, които са завършили средното си образование отдавна.

  2. Статията си е много смислена. Ясно е посочено, че не е имало само ученици от езиковата. Въпросът е къде са органите следящи за реда и защо се допускат кретенизми, независимо от коя гимназия са извършителите им, и дали изобщо са от гимназия. Дворът на нито едно училище не заслужава подобни просташки изцепки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.