Подтепето

айляк

06 Ян, 2017

Смърфът от Лаута Стефан Митков извади кръста от Марица

Викове „Българи, юнаци” от коритото на реката разяриха митрополит Николай

Не смейте да прекъсвате молитвата, смъмри владиката, чакащите разпятието в ледените води, мъжаги

Талисманът на Локомотив Стефан Митков извади кръста от ледените води на Марица днес. Човекът, който влиза в костюма на Смърфа за всеки мач на черно-белите на Лаута, вдигна триумфално разпятието в ритуала за Богоявление, за да си пожелае здраве, късмет и добър път за България. Той надделя в мразовитата битка в коритото на реката и изпревари другите близо 50 мъжаги, решили да тестват прага на възможностите си в лютото йордановско време.

Стефан е на 51 години. Занимава се с частен бизнес. Има малко момиченце. Скачам за кръста за пети или шести път… Не помня вече. Щастлив съм, тъй като най-накрая късметът ме споходи. Защото тук наистина става въпрос за късмет. Разпятието се удари в ръката на едно от момчетата в реката, отскочи и стигна до мен, обясни Митков.

Той е популярен в Пловдив с битката, която водеше срещу частния съдебен изпълнител Атанас Атанасов преди години. Протестирах пред съда срещу Атанасов. Той ми отне кафенето чрез съдебна измама. Още ми дължи пари, припомни Стефан.

Подчерта, че е скочил в ледените води без да е пил и без да се е подготвял по някакъв по-особен начин. Настроих се с молитва. Да, имаме нужда от молитва и за хората, които обичаме, и за страната си, допълни той.

Именно молитвата щеше да стане причина митрополит Николай да не хвърли кръста в реката. Той се разяри, тъй като докато осветяваше разпятието, бе прекъснат на няколко пъти от петдесетината мъже, очакващи кръста в коритото на реката. Те скандираха „Българи, юнаци!” по време на църковния ритуал, а това ядоса владиката. Николай Пловдивски прекъсна по средата и заплашително рече: „Не смейте да прекъсвате молитвата. Това е грях”. Виковете затихнаха, а  той продължи. За да спре още веднъж при поредното „Българи, юнаци”. Един от висшите военни на сцената се обърна към момчетата в реката, за да ги информира, че ако продължават така митрополитът няма да хвърли кръста. Това успокои страстите и ритуалът продължи.   

След като Стефан Митков извади кръста от ледените води, всички в реката изпяха химна на републиката и заедно целунаха разпятието.  

Няма направени коментари
Още от рубриката "айляк"

Подобни новини

03 Ян, 2018

Повече мераклии да скачат за кръста в река Марица

Записват желаещи да участват в Богоявленския ритуал

Тази година, може би заради хубавото време, желаещите за участие в ритуала по изваждането Богоявленския кръст от водите на река Марица в Пловдив са повече, разбра Под тепето.

Записванията, които въведе Дядо Николай миналата година, започнаха в първия работен ден на 2018-а. От Пловдивската митрополия напомнят, че само православните християни имат право да участват в ритуала по изваждането на Богоявленския кръст от водите на реката. Другото условие е да заявят своето участие в катедралния храм „Св. Богородица” в Пловдив най-късно до 5 януари 2018 г. (петък). Записват се трите имена и телефонен номер за връзка.

Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Великия Богоявленски водосвет по традиция на брега на река Марица срещу Водната палата ...

» повече