Подтепето

айляк

13 Окт, 2017

Ще каже ли ЮНЕСКО „Да” на Пловдив

Представяме Мозайките на Филипопол в Париж след месец

Едни от най-добрите световни консултанти ни помагат по пътя към заветната цел

Пловдив чука на вратата на ЮНЕСКО и очаква своя прием в Организацията за образование, наука и култура на ООН. Само след месец ще представим Мозайките на Филипопол в Париж, като подготовката за тази важна мисия върви с пълна сила. В нея ще участват кметът Иван Тотев и заместниците му Стефан Стоянов и Александър Държиков, екип на Фондация „Америка за България”, която финансира разкриването и експонирането на Малката и Епископската Базилики, както и реставраторите на мозайките в обектите.   

Вече имаме готова презентация. Представянето пред ЮНЕСКО ще бъде в две фази. Предстои ни да представим на вниманието на ЮНЕСКО наследството на Епископската базилика следващия месец, а самото кандидатстване ще се случи през февруари догодина. Ще кандидатстваме с Мозайките на Пловдив, тъй като е почти невъзможно да бъдем вписани само с един обект в културното наследство на ЮНЕСКО. Затова е подбрана група от три обекта- Голямата и Малката Базилики, и галерията на Жорж Трак в археологическия подлез, обясни кметът Иван Тотев.

Представянето в Париж ще бъде в две фази, в две поредни седмици. На 13-ти ноември са кметът, заместникът му Александър Държиков, екип на Фондация „Америка за България” и българският посланик в Париж Ангел Чолаков. Седмица по-късно ще е втората фаза от представянето, в която ще участват Стефан Стоянов, заедно с екипа от реставратори на Базиликата. Кметът разделя презентациите на политическа и експертна.

В целия процес по кандидатстването на Мозайките на Филипопол пред ЮНЕСКО Пловдив ще има сериозната експертна подкрепа на едни от най-добрите световни консултанти, ангажирани с финансовата помощ на Фондация „Америка за България”. Става въпрос за италиански специалисти, които помагат по целия път към заветната цел, от подготовката и разглеждането на документите, до решението накрая. Дай боже да е благоприятно. Всичко, което трябва да правим, за да има Пловдив първия си обект, вписан в ЮНЕСКО, ние го правим. Надяваме се всички фактори, видими и невидими, бъдат с нас, за да стигнем до края. Факт е обаче, че си вършим работата много съвестно в тази посока, подчерта кметът Тотев.  

В тази посока, Мозайките на Филипопол и чудесата на Епископската базилика ще бъдат представени на пети март в Лондон, съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие. Банката се ангажира и покани общината в централата си за едноседмична изложба.

Няма направени коментари
Още от рубриката "айляк"

Подобни новини

01 Мар, 2017

Гайл де Гишен: Пловдив може да стане градът на мозайките

Не знаех за Пловдив, не знаех колко богат е той, колко е важен, но вече знам и ще разказвам на всички, казва експертът по консервация на мозайки

Ако вие не защитавате собствените си богатства, никой няма да го направи вместо вас. Не пестете пари, използвайте разума си и уважавайте миналото, препоръчва той

Гайл де Гишен (бивш почетен президент на ICCROM) е инженер-химик. Ръководи консервацията на пещерата Lascaux, във Франция. През 1969 се присъединява към ИКРОМ, където развива цялостната си кариера, активно работейки по програми за превантивна консервация в 105-те страни членки на организацията. През 1977 организира първата конференция по консервация на мозайки, в резултат на която се създава ICCM. В продължение на 6 години е секретар на организацията, а през ...

» повече