Подтепето

айляк

05 Окт, 2017

Правят еврейски туристически маршрут в Пловдив

Идеята на Йосеф Бен Басат цели да докара под тепетата граждани на Израел, свързани родословно с града ни

15% ръст на чуждите туристи в града от началото на годината

Специален еврейски маршрут в Пловдив разработват представители на туристическия бранш. Целта на начинанието е да бъдат привлечени много граждани на Израел, свързани родословно с града под тепетата. Идеята беше разкрита на стартиралата днес 9-та Международна срещу за туризъм в Пловдив. Бизнесменът Йосеф Бен Басат разказа за намеренията си на гостите на специализирания форум в хотел „Холидей Ин”, който тази година се провежда под мотото „Устойчив туризъм в Пловдив чрез култура и отдих“. 

Бен Басат е кръстил еврейския маршрут „Синя линия”. В него ще бъдат вкарани ключови места, свързани с еврейската общност в Пловдив. Самият Бен Басат е роден тук. На 4-годишна възраст заминава за Израел с родителите си. Връща се в България преди около 30 години и преоткрива родния си град.

Историята на Пловдив е свързана с историята на евреите от близо 2 хилядолетия. Искаме да разкажем и покажем тази връзка на израелци, в чието минало Пловдив присъства. А и не само на тях. Тук, в града, можем да им покажем може би най-старата синагога в цяла Европа. Можем да видим останките от нея в музея- има запазени цели архитектурни фрагменти, мозайки. Ще вкараме в маршрута цялата градска зона, в която е била концентрирана еврейската общност- района Ортамезар около Четвъртък пазара. Искаме да покажем старите места на обитание на общността в Пловдив, обясни Йосеф Бен Басат.

Международната среща за туризъм ще бъде официално открита от зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева. Тя отчете като сериозен успех ръста, който туристическият бранш отчита в първите осем месеца от годината спрямо предходната. 15 % повече са чуждестранни туристи през 2017 г. и 16 процента е ръстът на нощувките под тепетата. Градът е най-интересен за туристи от Германия, Франция, Испания и Италия, но става фокус и за хора от арабските страни, както и държави като Пакистан и Бангладеш.

Няма направени коментари
Още от рубриката "айляк"

Подобни новини