Потвърдено: Стинг се качва на Античния през лятото

Живот

90 хиляди лева от Културния календар за концерта на мегазвездата в Пловдив

Обявиха проектите, които ще бъдат финансирани през 2018

Пловдив ще посрещне Стинг това лято. Тази новина вече може да бъде официално съобщена, след като от общината публикуваха одобрените за включване в Културния календар за 2018г. проекти. Концертът на мегазвездата на Античния ще струва 90 хиляди лева публични средства. Промоутърите от София Мюзик Ентърпрайсис са поискали от общината сума, която ще покрие само част от хонорара на големия музикант.  

Общо 42 проекта ще бъдат финансирани от Културния календар за 2018г. Присъстват традиционните събития като Нощ Пловдив, Сцена на кръстопът, Черната кутия, Пловдив чете, международният фестивал Дни на музиката в Балабановата къща, кукленият фестивал "Двама са малко, трима са много", Sounds of the ages, китареният фестивал, видео фестивалът Фасада, Капана фест.

Музиката – най-добре финансирана, операта прави фестивал в Тютюневия град

Именно концертът на Стинг е най-богато субсидираното събитие. Отпуснатите 90 000 лв са рекордно много за единично събитие в културния календар. Все пак сумата е малко по-ниска от дофинансирането, което Община Пловдив осигуряване на фестивалите на фондация "Едно" с по 100 000 лв.

На второ място по субсидия отново е музикално събитие – фестивалът "Sounds of the Ages", на когото се отпускат 80 200 лв. Добре дофинансирани са и няколко други традиционни събития, свързани с музиката. С най-много точки като най-добре покриващ стандартите на Общината е оценен фестът Дни на музиката в Балабановата къща. Отпуснатото финансиране за него е в размер на 36 000 лева. 30 000 лв се отпускат на Държавна опера – Пловдив, които планират Класик Open Air фест – който ще се проведе в Тютюневия град при свободен вход. Фестивалът изглежда ще ни впусне във валсове, тъй като носи названието "Пулсът на Пловдив в 3/4".

10 000 лв ще получи "Международен фестивал на камерната музика", 25 000 – станалият традиционен китарен GuitArt Fest. В програмата се появява и любопитно ново събитие – Детски музикален театър "Пиратите от Пензанс" на сдружение "Академия опера Пловдив". Събитието е одобрено с 23 700 лв и получава добра оценка за вписване в идеите на "Пловдив 2019" за приобщаване на реката към градския живот. 

Големите традиционни събития остават в културния календар

Повечето големи традиционни събития остават в програмата на Културния календар на Община Пловдив. Литературният фестивал "Пловдив чете" получава 38 000 лв. Продължава и дългогодишният водещ за Пловдив танцов фестивал "Черната кутия", който ще се случи със субсидия в размер на 36 000 лв. Ученическите образователни курсове в рамките на изкуство и култура – "Академия Синдикат" също ще се случат, като общината ги подкрепя с 17 920 лв. 13 300 лева получава литературното списание "Страница". 2018 година няма да мине и без Капана фест – финансиран с 21 000 лева. Организаторите от "Соул Сити" ще ни зарадват и с коледен фестивал – "Коледа в Капана", подкрепен от общината с 18 000 лв. За поредна година в Капана ще се случи и фестивал на крафт-бирата "Две-три бири фест". "Под тепето" получава 10 250 лв за събитието на открито.

Есента отново ще е богата на събития. Нощ на музеите и галериите ще се случи с помощ от 40 000 лева от общинския бюджет. Кукленият "Двама са малко, трима са много" получава 50 000 лв, а театралният "Сцена на кръстопът" – 40 000 лв. 

Богата кино програма със събития в целия град

Кино-прожекции и различни нестандартни филмови събития ще се случват в целия град през 2018 година. Пропуски от традицията няма спрямо предходните години. През пролетта ще се насладим на "София филм фест", а през есента на "Киномания", като случването на фестивалите в Пловдив става съответно с 15 000 и 4 000 лв. Безплатният "Детският филмов фестивал" е подкрепен с 3 000 лв. Сдружение "Медии с човешко лице" организира телевизионен фестивал "Непознатият Пловдив", като получава субсидия от 10 510 лв.

Традиционно през лятото ще се проведе "Филмови нощи във Филипополис" на лятно кино "Орфей", като субсидията е от 4 000 лв. Отново се очаква и пловдивско издание на варненския фестивал "Любовта е Лудост", подкрепен от общинския бюджет с 3 000 лв. Успешно е оценено първото издание на "Късо кино във Фарго", който ще продължи и през 2018 година със субсидия от 4000 лв.

Средства се отпускат и на съвременното изкуство. Видео-фестивалът "Фасада" получава 9 900 лв за поредното си издание през есента на 2018 година.

Неочакваните събития – народен събор, сайт за литература и средновековен фестивал

Няколко други новаторски и неочаквани събития попадат в Културния календар. Любопитен средновековен фестивал "Животът в Пловдив през Средновековието" е субсидиран с 10 800 лв. Фестивалът се организира от организация "Българско историческо наследство". Пловдивските писатели пък са подкрепени с 16 530 лв за новия си проект "Фестивал на поезията – Орфей". Неочаквана подкрепа получава и сайт за литература. Онлайн изданието plovdivlit.com е субсидирано със сериозната сума от 12 600 лв.

Всички одобрени проекти може да видите от този линк.

Споделете ни във:

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.