Потапяме се във фламенко-фадо приказката на Fado Violado на Античния през септември

Живот

Португалската група смесва фламенко страст и фадо носталгия в Пловдив на 15 септември

Какво става като смесиш фламенко страст и фадо носталгия ще покажат на живо музикантите от португалската група Fado Violado. Концертът им ще е на 15 септември на Античния театър и вече е привлякъл вниманието на меломаните заради необичайно съчетание на фадо и фламенко, родено от мечтите на певицата Ана Пинял и композитора и китарист Франсишку Алмейда.

Първият им албум се нарича "A Jangada da Pedra" ("Каменна плоча") по името на романа на Жозе Сарамагу – асоцииация с идеята на Сарамагу за отцепването на Иберийския полуостров от континента. Fado Violado свързва фадо и фламенко в една обща музика, като помага на хората по-добре да разберат и двете. Програмата им, в която има както разцъфнали фадо класики, така и авторски песни, ще бъде представена с Даниел Да Силва – китара, Кристина Лопес – вокал, Жоао Паолу Росаду – бас и Хуан де ла Фуенте – перкусия. Със спецалното участие на Елена Моралес – фламенко танц.

Ана Пинял започва да пее през 2002 г. в групата Boite Zuleika. Впоследствие заминава за Севиля, за да учи във Фондацията Cristina Heeren. Именно там тя преоткрива фадото и разбира, че това е музиката, на която ще посвети живота си. По същото време Франсишку Алмейда отива в Севиля, за да изучава фламенко китара на същото място. Той е започнал своите сценични изяви на 15 годишна възраст, участвал е в различни формации, изучавал джаз китара и през 2006 г. се сблъсква за първи път с фламенко китарата, убеден, че трябва да се потопи в красотата на тази традиция. Затова и се отправя към Севиля, където се среща с Аня Пинял и двамата създават Fado Violado.

 

 

Споделете ни във:

1 коментар

  1. Моля използвайте ЩЕ, не пишете в сегашно време за неща ,които може и да се случат на 15 септ. /ако не вали/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.