Подтепето

айляк

09 Ян, 2017

Пловдивчани извадиха стари тарикатлъци срещу студа

Плетени елеци на промоция предлага магазин в центъра

Кафенетата с маси за открито сервиране извадиха печки на улицата

Торба с въже през терасата спасява възрастните от ходене за покупки в поледицата  

Съвременните пловдивчани се обърнаха към старите народни тарикталъци за справяне с минусовите температури. Студът извади дефицитни стоки като плетени елечета и вълнени потници не само от дълбоките гардероби, а и на щандовете в централната градска част.

Репортер на Под тепето се натъкна на позабравения артикул – елеци, в магазин в подлеза на пл. „Съединение”. „Стоката е внос от Турция, а моделите са с ажурна плетка. Имаме 36 цвята и много се търсят откакто застудя”, разказа търговката. Такова облекло през последните години може да бъде открито само на Руския пазар и този в Столипиново, където традициите за носенето му са още живи.    

 

Да пиеш кафе в това време навън си е приключение и предприемчивите съдържатели на заведения отговарят на авантюристичните наклонности на любителите на ароматната напитка. В кафене на Малката главна смениха пластмасовите маси с нов модел – хибрид между електрическа печка и плот. Друго заведение в кв. Капана подгрява клиентите на открито с артистично маскирани печки на газ.

 

В старите 5-етажни блокове на ул. „Ген. Данаил Николаев”, които са без асансьори, екипът ни видя „изобретение” за покупки без да слизаш до магазина. С торба завързана на въже трудноподвижните хора от квартала получават провизии, които са напазарувани от по-млади съседи. Методът е стар, но златен и подходящ за този тип сгради.

Няма направени коментари
Още от рубриката "айляк"

Подобни новини