Подтепето

айляк

19 Юни, 2017

Пловдив чете под дъжда с Георги Господинов и Тео Ушев

Писателят и аниматорът погледнаха през  очите на Сляпата Вайша

Вайша има общо с индуската митология, издаде Господинов на премиерата на книгата

Ушев подари малка рисунка заедно с автографа си на десетки почитатели

Пловдив чете под дъжда с писателя Георги Господинов и номинирания за Оскар аниматор Тео Ушев в едно от последните събития на фестивала на литературата и поезията, превърнал града в гигантска библиотека в последните близо десет дни. Двамата представиха премиерно книгата „Сляпата Вайша”, издадена от „Жанет 45”, на австрийския културен павилион Флука, под плющящите юнски капки. Те не уплашиха хората от публиката, които предвидливо се бяха въоръжили с чадъри и дъждобрани срещу лошото време. Десетки дойдоха да се срещнат с авторите на текста и илюстрациите в луксозното издание, появило се на бял свят след фурора на късометражния филм „Сляпата Вайша”.

Дъждът не може да ни уплаши, тъй като с едното око ние виждаме, че още не е почнало да вали, а с другото виждаме, че вече се е изваляло. Не виждаме в настоящето, каза Георги Господинов, преди двамата с Тео Ушев да започнат мокрото четене на открито. Писателят и аниматорът закриха по едно око и зачетоха от книгата, като първият гледаше в миналото, а вторият в бъдещето.

Мнозина са ме питали дали Сляпата Вайша не е Баба Ванга. Не, не е. Вайша тръгна от моя интерес да гледам повече в миналото. Тя има общо с индуската митология. Името идва от богиня, която вместо очи има луна и слънце, обясни пред многобройните си почитатели на открито Господинов.

Модераторът на събитието- един от директорите на Фондация „Пловдив 2019” Виктор Янков, попита Тео Ушев дали отвореният край не е причината филмът да не получи бленувания Оскар. Ами не знам. Но няма да скрия, че в Щатите при мен дойде един от създателите на „Симпсънс” и отбеляза, че финалът е много рисков. Но това е по вина на Георги Господинов, усмихна се на партньора си в „Сляпата Вайша” Тео Ушев. Не успях да измисля финал. Смятам, че така е по-честно- да оставиш всеки да намери за себе си кое може да събере очите на Сляпата Вайша в настоящето, каза писателят.

Двамата разказаха за многото хора, на които книгата е дала сили в тежки за тях моменти. Георги Господинов е чел с незрящи деца, след като при него е дошло момиченце и се е представило като сляпата Ваня. А Тео Ушев е получил стотици снимки на хора с вродена хетерохромия, имащи различни очи. Мога да направя колекция, отбеляза той.

Целия текст и още снимки от събитието в КАПАНА.БГ

Няма направени коментари
Още от рубриката "айляк"

Подобни новини