Организират голямо обществено обсъждане за бъдещето на Гарнизонна фурна

Живот

Можем ли ние като гражданско общество да изградим духовен център, който да играе огромна роля в културното въздействие на града и в частност на района, питат от Инициативния комитет за спасяване на сградата

Идеята за превръщането на бившата Гарнизонна фурна в съвременен културен център ще бъде темата на голямо обществено обсъждане, което Инициативният комитет за запазването на старата казармена сграда прави. Публичният дебат е насрочен за 11 декември от 17. 30 ч., в конферентна зала на Народна библиотека Иван Вазов. Организаторите на събитието канят всички граждани да изразят своята позиция, за да бъде намерен най-адекватният начин за превръщане на Гарнизонна фурна в Център за съвременно изкуство и култура.

Сградата вече е във фокуса на проекта URBAN DREAMS на сдружение Изкуство днес. „Може ли мечтите ми да се превърнат в реалност? Това е и основната концептуална рамка на клъстера "Градски Мечти" от програмата на Пловдив 2019. Една инициатива от началото на 2017г. е на път да се превърне в реалност”, анонсират от Инициативния комитет за спасяването на Фурната.

„Бившата сграда на Гарнизонна фурна беше планувана за разрушаване от общината и бяха заделени 350 хиляди лв за това. Благодарение на инициативата и енергията на граждани и дейци на културата този акт бе предотвратен. Можем ли ние като гражданско общество да изградим духовен център, който да играе огромна роля в културното въздействие на града и в частност на района? Децентрализацията на културата, един от приоритетите на Европейските политики, в състояние ли е да се случи и в нашия град? Може ли сграда, изоставена от общината да се самосрути, да се превърне в жив център за съвременна култура и изкуство? Нека си зададем тези въпроси и много други на общественото обсъждане, което организират Инициативният комитет и движението Местна гражданска инициатива „Да спасим гарнизонна фурна“, призовават организаторите на публичния дебат.

Споделете ни във:

3 коментара

  1. Айде пак ингилизиращите ГЕРМАНИСТИ надуват ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ „…фокуса на проекта URBAN DREAMS на сдружение Изкуство днес. „Може ли мечтите ми да се превърнат в реалност? Това е и основната концептуална рамка на клъстера „Градски Мечти“ от програмата на Пловдив 2019…“ ДОКАТО ЦЕНТРАЛНИЯТ ПЛОЩАД ЩЕЛИ НАПРАВО ДА ГО ПОДОБРЯТ ЧРЕЗ „техничаринг“ БЕЗ УМУВАНЕ. Браво бе, „сдружение“ (то не стана ли МРЪСНА ДУМА?)

  2. НЕ. Не можете. Стига АГИТКИ И ЛОБИТА е много простичкият отговор на НАХАЛНОТО НАСТОЯВАНЕ (цит.) „Можем ли ние като гражданско общество да изградим духовен център, който да играе огромна роля в културното въздействие … питат от Инициативния комитет …“ СЛОВОСЪЧЕТАНИЕТО „ИНИЦ. КОМИТ.“ И „ОБЩЕ. ОБСЪ.“ СТАНА МРЪСНА ДУМА откакто „ЗА ОПЕРА“ частниците поискаха да им харижем теренче за билдингче, в което те можели да допуснат оперетата … ако искат

  3. В Пловдив са нужни места за съвременно изкуство, понастоящем такива и да има са изключително ограничени. А и всички знаем че след като Банята стана част от Градска художествена галерия, подобно място за съвременно изкуство е повече от необходимо. Може и наивно да си представям Гарнизонна фурна като център за култура и изкуство, с множество уъркшопи, художествени ателиета, перформанси, инсталации, въпреки това ми се иска да вярвам че е постижимо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.