Операта влезе в СКЛАДА

Живот

Оркестърът направи първите си репетиции в Тютюневия град

Държавна опера- Пловдив влезе в Тютюневия град вчера. Оркестърът към културната институция направи първата си репетиция в СКЛАДА, както се казва новото пространство за култура в бившия мебелен магазин Галеро. Водени от палката на диригента Диан Чобанов, музикантите тестваха акустиката в една от големите зали на първия етаж в стария тютюнев склад. И останаха много доволни от чутото.  Чувстваме се добре тук. Има въздух, достатъчно пространство, добра акустика и в същото време особен уют, казаха пред КАПАНА.БГ някои от изпълнителите в оркестъра на операта.

Още с първата репетиция дойде и дългоочакваното оживление в Тютюневия град. Класическата музика от СКЛАДА се лееше в цялата градска зона. Ля се и вино. Артистите от трупата се почерпиха за новия си репетиционен дом в залата, в която трябва да се подготвят балерините на операта. Чакаме си съседите. Надяваме се сградата да се оживи още повече и това да „зарази” цялата зона тук, казаха от операта.

Очаква се съвсем скоро на горните етажи да се премести целия екип на фондация „Пловдив 2019”. Вчера от там обявиха, че бившият магазин Галеро вече ще се казва СКЛАД. Името е избрано след допитване в профила на фондацията във Фейсбук, при което са били обсъждани над 40 предложения.

Избрахме СКЛАД. Трябва да е ясно, че тази сграда не е някакво самоцелно решение на „Пловдив 2019”. Постройката ще живее с култура в следващите повече от две години. Всичките пет етажа и 3800 квадратни метра ще бъдат изпълнени със съдържание. СКЛАД е изпълнен с очакване, надежди и визии за бъдещето на Тютюневия град, обясни административният директор на фондацията Кирил Велчев.  

Цялата галерия в КАПАНА.БГ

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.