Подтепето

айляк

21 Апр, 2018

Операта влезе в СКЛАДА

Оркестърът направи първите си репетиции в Тютюневия град

Държавна опера- Пловдив влезе в Тютюневия град вчера. Оркестърът към културната институция направи първата си репетиция в СКЛАДА, както се казва новото пространство за култура в бившия мебелен магазин Галеро. Водени от палката на диригента Диан Чобанов, музикантите тестваха акустиката в една от големите зали на първия етаж в стария тютюнев склад. И останаха много доволни от чутото.  Чувстваме се добре тук. Има въздух, достатъчно пространство, добра акустика и в същото време особен уют, казаха пред КАПАНА.БГ някои от изпълнителите в оркестъра на операта.

Още с първата репетиция дойде и дългоочакваното оживление в Тютюневия град. Класическата музика от СКЛАДА се лееше в цялата градска зона. Ля се и вино. Артистите от трупата се почерпиха за новия си репетиционен дом в залата, в която трябва да се подготвят балерините на операта. Чакаме си съседите. Надяваме се сградата да се оживи още повече и това да „зарази” цялата зона тук, казаха от операта.

Очаква се съвсем скоро на горните етажи да се премести целия екип на фондация „Пловдив 2019”. Вчера от там обявиха, че бившият магазин Галеро вече ще се казва СКЛАД. Името е избрано след допитване в профила на фондацията във Фейсбук, при което са били обсъждани над 40 предложения.

Избрахме СКЛАД. Трябва да е ясно, че тази сграда не е някакво самоцелно решение на „Пловдив 2019”. Постройката ще живее с култура в следващите повече от две години. Всичките пет етажа и 3800 квадратни метра ще бъдат изпълнени със съдържание. СКЛАД е изпълнен с очакване, надежди и визии за бъдещето на Тютюневия град, обясни административният директор на фондацията Кирил Велчев.  

Цялата галерия в КАПАНА.БГ

Няма направени коментари
Още от рубриката "айляк"

Подобни новини

20 Мар, 2018

Казусът Концертна зала: Търпението ражда загниване

Търпението ни се изчерпа, заявиха от Фондация „Дом за пловдивската опера” и се заканиха да сезират европейските институции при бездействие от страна на държавата

Паднала мазилка. Изтърбушени седалки. Пожълтели стени и прогнили от влагата дървени плоскости. Разруха и мизерия. В тази атмосфера в Концертна зала, членовете на Фондация „Дом за пловдивската опера” заявиха в прав текст, че искат Министерството на културата да  предприеме скоростно стъпки по ремонт и реконструкция на пространството за култура. Като на фронта сме. А война няма. Министерството на културата е на ход. Искаме действия, заявиха от Фондацията пред медии, народни представители и областния управител.

Почетният консул на Германия и член на Съвета на „Дом за пловдивската опера” д-р Мариана Чолакова припомни целия казус от начало до ...

» повече
20 Мар, 2018

Добрата новина: Пускат поръчка за проектиране на Концертна зала

Лошата: Ремонтът няма да се случи за 2019г.

Добра и лоша новина съобщи в Пловдив днес председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Поръчката за проектирането на Концертна зала е в Агенцията по вписванията и вероятно процедурата ще бъде отворена още тази седмица. Но ремонтът няма да се случи за 2019г., когато градът ни ще е Европейска столица на културата.

Темата отново отвори Фондация „Дом за пловдивската опера”, чийто Съвет покани медии и институции на пресконференция в самата Концертна зала, за да говори за катастрофалното състояние на пространството за култура и липсата на резултатни действия от страна на Министерството на културата. Присъстваха депутатите Менда Стоянова и Георги Йорданов, областният управител Здравко Димитров, както и артистичният директор на Държавна опера ...

» повече
25 Юли, 2017

Дом за пловдивската опера би струвал 26,5 млн. лева

Интересен е фактът, че в него Операта ще е пак под наем

Параметри на реалистичен консервативен проект, колко би струвал и как ще се финансира представи икономистът Георги Стоев

Членове на фондация "Дом за пловдивската опера" представиха днес данни колко би струвало построяването на такава сграда и каква възвращаемост може да се очаква. Информацията бе изнесена само няколко дни след посещението на зам.-министърът на културата Румен Димитров в града под тепетата, по време на което той се срещна с областния управител на Област Пловдив Здравко Димитров по темата и огледа подходящи терени за построяване на Дом на операта.

Сред възможните терени, за които са водени разговори между Министерство на културата и Министерство за предоставяне и прехвърляне на собствеността с ...

» повече
02 Май, 2017

Предложение от гражданска инициатива „Дом за пловдивската опера“ за построяване на сграда за операта в Пловдив

Ден след последната пресконференция, организирана от Инициативен комитет „Дом за Пловдивската опера“ и обсъждането на подходящ терен, стана ясно, че Панаирът отпада като опция, след като Бойко Борисов застави съветниците от партия ГЕРБ да преразгледат вота си. Така 39 съветника развалиха сделката за 21% от изложението.

Предложенията на комитета, обаче, са кодирани в Общината още от преди година. Приложението, което ви предоставяме е от 4 април 2016г. и е изпратено до Общински съвет – Пловдив. Ето какво гласи то без редакторска намеса:

На основание чл. 46 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт  и местното самоуправление,  предлагаме да се предприемат необходимите действия за построяване на сграда за Пловдивската опера, място, където тя да разгърне потенциала си, с което ...

» повече