Къщата с кулата на „Антим I” е вписана като паметник на културата през 1985г.

Живот

Сградата е функционирала като Втори полицейски участък в миналото

Била е в отлично техническо състояние при вписването й като културна ценност

Рушащата се Къща с кулата на кишето на „Антим I” и „ Лейди Странгфорд” е вписана като паметник на културата през 1985г., научи Под тепето от НИНКН. Близо 120- годишната сграда е функционирала като Втори полицейски участък в далечното минало на Пловдив. Все още нямаме потвърждение за собствеността на падащата архитектурна перла, тъй като на този етап от института към Министерството на културата нямат тази информация, а от администрацията на район Централен не отговарят на телефонните ни повиквания в неделния ден.

Къщата е вписана като част от ансамбъла на Сахат тепе преди повече от 30 години в перфектно техническо състояние, в каквото очевидно не е към днешна дата. Сградата е в стил Модерн, с влияние на Романтизма и е една от най-отличителните постройки в квартала в полите на хълма.

Споделете ни във:

3 коментара

  1. сте плакали за тези съборетини, който ги е обявил за паметници и е измислил тъпия закон, сега да ги ремонтира. в италия всички паметници са съборени от земетресението и са затрупали 300 човека, а от новите сгради няма нито една паднала.

  2. В същото състояние е и още една прекрасна къща на „Софроний Врачански“ 12.
    Изоставена е от години, даже нарочно са махнати улуците и водата се стича по фасадата, а терасата, която е точно над тротоара е пробита и ще падне всеки момент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.