Какво да правим в Пловдив тази седмица от 8 – 11 май

Живот

 

Тази седмица програмата отново е богата на театър, късо кино, европейска литература, изкуство…

8 май

Изкуството на Комедия дел'арте

Клас 12+3 представя "Изкуството на комедия дел'арте" за последно в Пловдив.

19 часа
Учебен театър към ПУ
Вход свободен

9 май

Докато летях – изложба на Стела Стефанова

„Здравейте, казвам се Стела Стефанова.Имам завършено висше образование по Оптоелектроника и лазерна техника. Професионално съм се занимавала в сферата на рекламата и web програмирането. Рисуването винаги ми е било вътрешна потребност, докато преди няколко години реших да му се посветя изцяло. Започнах да правя дървени пана от стари дъски с богата история. Те бяха от покрива на една стара и изоставена мелница. Всяка беше със собствен характер. А в съчетание провокирираха фантазията ми за различни композиции. Обичам да използвам разнообразни материали – хартия, корк, стъкло, глина, канап, метални елементи, дори някои съм намирала на улицата изхвърлени, ръждясали пирони,тел, и те заживяват нов живот.
Настоящата изложба е рожба на идея, която почиваше и отлежаваше в съзнанието ми от няколко години.Докато не прекрачих прага на една стара пловдивска къща, в която се помещава галерия „Лабиринт”. Едно изключително витално място. Тогава разбрах,че е дошъл моментът да се роди „Докато летях”. Това е историята на един „облак”, описана като в късометражен филм. Пухкав, лек, носи се небрежно побутван от вятъра. Понякога хората губят хвърчилата си в него, самолети буботят в корема му, капките дъжд, като плувци, се надпреварват в бурята… Представете си, че този облак може да сте и вие! Заповядайте в този приказен свят, и не забравяйте да поглеждате по-често нагоре!

Стела“

Галерия Лабиринт
18 часа

КЪСО КИНО: 12-те селектирани за Наградата Jameson

В следващите прожекции в рамките на Късо кино във Фарго ще се запознаем със селекцията на традиционния конкурс за Наградата JAMESON за БЪЛГАРСКИ късометражен филм, който се проведе за 15-ти път в рамките на 22-рия Международен филмов фестивал София Филм Фест. 12-те филма, които ще видим, бяха избрани сред 65 кандидатствали игрални, документални, анимационни и експериментални филма. В последната прожекция ще видим и победителя – филма “Преображение”.

Клуб Фарго
19 часа

Нощ на литературата

За седми път Пловдив ще се включи в международното събитие Нощ на литературата. От 18 до 22 часа, европейска преводна литература ще се чете на различни локации под тепетата. Пълната програма на събитието може да видите тук.

Дани и дълбокото синьо море

"Тази пиеса е посветена на всеки в Бронкс, който ме е ударил или целунал, и на всеки, когото аз съм ударил или целунал." – Джон Патрик Шанли

Авторът на „Дани и дълбокото синьо море: Танц на апашите” е световноизвестният Джон Патрик Шанли – носител на Оскар за филма "Лунатици" с Шер и Никълъс Кейдж, с награди Пулицър и Тони за пиесата „Съмнение”. Постановката на Ованес Торосян е премиера за Шанли на българска сцена.
Пиесата ни пренася в Бронкс, най-опасния квартал в Ню Йорк, където авторът е израснал. Главните герои в тази трагикомедия са момче и момиче, отхвърлени от обществото, крайни и опасни, стигнали до ръба на „дълбокото синьо море", а какво се крие там могат да разберат само при челен сблъсък с другия.

Танцът на апашите (La Danse Apache) е стихиен танц за двама, изпълнен със сцени на насилие, произхождащ от парижката ъндъргаунд култура от началото на 20 век. Не случайно Ню Йорк Таймс определя взаимоотношенията на героите в тази история като „кикбоксово па де дьо”: “Пиесата е като да седиш до ринга и да гледаш мач на живот и смърт, който завършва с нежна прегръдка.“ – Ню Йорк Таймс

„Тя (пиесата) е експлозивно, дълбоко изследване на отчуждението и изкупителната сила на любовта.” – Ню Йорк Дейли Нюз

"Изключително забавна, ужасяваща, изпълнена с въображение, хипнотизираща пиеса, крайно различна от традиционните любовни истории." – Драма-лог

Режисьорът Ованес Торосян за пиесата:
"Основната тема, която ще изследваме, са причините, поради които се превръщаме в маргинали. Стигайки до дъното, давайки си шанс всеки ден за новия ден. Съвременният човек е затворен в резерват. Свободата ни е взета. Да, като че ли ние решаваме и се разполагаме с животите си, но реално не е така. От прекалено много неща сме зависими. Включително и нематериални като минало, бъдеще и настояща среда. Средата ни определя. Добре, а къде е отговорът тогава? Кой отговор? Да стоим безмълвни или да крещим? Понякога на глас, понякога вътре в нас. Изходът – бунт , разпад, депресия, алкохолен делириум. А може би има спасение, някъде в "Дълбокото синьо море."

Драматичен театър Пловдив
19 часа

Още от ставащото в града под тепетата може да видите в lost in Plovdiv.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.