Какво да правим в Пловдив тази седмица (14-17.05)

Живот

Тази седмица в Пловдив културата е във въздуха! Очакват ни театрални представления, изложби, класическа музика, късо кино

14 май

Работилница Математически чудовища 2

Какво са фракталите, защо изобщо ни вълнуват и защо са ги наричали чудовища?

В първата работилница по проекта авторът Христо Петров ще разкрие малко повече за концепциите, които стоят зад изложбата му “Математически чудовища”, а всеки ще има възможност да сглоби триизмерен фрактал със собствените си ръце.

Вход свободен. Няма нужда от предварителна подготовка и знания, само от любопитство и ентусиазъм.

Кафе-бар „Отсреща“
18.30 часа

15 май

Премиера на новата книга на Владимир Левчев

Дейвид Боуи питаше „Има ли живот на Марс?“ и с ирония, и с разочарование от ставащото тук, на Земята. В новата си книга Владимир Левчев също не скрива тъгата, която тукашното предизвиква. На нашата планета не останаха повече утопии, на екрана днес няма истина, а на площада няма любов. Магнатите вече гледат към Марс, но не така, както го правят поетите. Владимир Левчев ни кара да четем думата отзад напред и да осъзнаем целия Срам от злото, което допускаме в света си. Макар и верен на сюрреалистичните си видения, на любимите си мотиви (времето, съня), този поет си остава социален по неизбежност – той чувства кога се надига „най-високата океанска вълна –/ небостъргача на ужаса/ над нашия кораб“. И ни предупреждава.
Иван Ланджев

Петното на Роршах
19 часа

Проект "Вяра" на Теодосий Спасов

Теодосий Спасов ще събере на сцената на Bee Bop Cafe фолклорната и джазовата си формация, които ще свирят по едно и също време.

ТЕОДОСИЙ СПАСОВ-кавал,вокал
ПЕЙО ПЕЕВ-гъдулка
НИКОЛАЙ КАРАГЕОРГИЕВ-китара
ИВАН ГЕОРГИЕВ-гайда
МИРОСЛАВ ТУРИЙСКИ-клавишни
ХРИСТИЯН ЦВЯТКОВ-китара
АЛЕКСАНДЪР ЛЕКОВ-бас
ГЕНАДИЙ РАШКОВ-тъпан
НАЧО ГОСПОДИНОВ-барабани

"От 10 години работя с Фолк квинтета, от 8 – с джазовата формация, а аз съм обединяващата фигура между тях. И за двете групи има нови пиеси, които да разучат, дори и за мен има една-две. Интересното е, че колеги от фолклорната група имат интерес към джаза и обратно, от джазовата група към фолклора. Всички музиканти поотделно са едни от водещите в момента, всеки от тях е израснал в свиренето си, има своя опит и ще бъде истинско удоволствие за публиката да ги види на една сцена. Това ще бъде една вълнуваща приятелска среща, общуване, в което всеки ще изрази своята музикална гледна точка"
Теодосий Спасов

Bee Bop Cafe
21 часа

Мичико Дате в зала "Съединение"

Организаторите на платформата „Камерна сцена Пловдив” избраха зала „Съединение” на Регионален исторически музей – Пловдив за следващата си проява. На 15 май (вторник) от 19:00 часа в емблематичното пространство на площад „Съединение” № 1 ще гостува Мичико Дате. Японското мецосопрано ще сподели сцената с кларнетиста Илиян Илиев и пианистката Марияна Колева.

Мичико Дате идва от Токио, а гласът и носи присъщите на изтока чувствителност и изтънченост. Тя ще прекоси 2 континента и 3 епохи, за да подари на пловдивчани вечер, посветена на един малко непознат или позабравен от съвременната българска камерна сцена жанр – art songs. Лишен от клишетата на съвременното оперно певческо изкуство, гласът на Мичико резонира светло, истински неподправено и честно, обърнат към дълбочините и мъдростта на аскетичната източна душевност.

Исторически музей Пловдив
19 часа

Късо кино в Cu 29, с представяне на „Шшшт… Попей ми!“

„Шшт… Попей ми“ е сред най-забележителните късометражни филми за последните няколко години, изследващ българската провинциална действителност през призмата на иронията, умелия хумор и почти приказната българска природа. В различни жанрове и технологии, ще проследим дали това е въпрос на народопсихология или е резултат от загуба на баланс в човешката ни природа. А срам ли ни е от нея?

Coffee&Gallery Cu29
20 часа

Вижте всички събития в Lost in Plovdiv.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.