Какво да правим в Пловдив тази седмица (04-07.12)

Живот

Дигиталният гид под тепетата lostinplovdiv.com отново селектира най-добрите събития в Пловдив. Тази седмица ще играем по правилата на Ясен, ще убием гаджето си и ще търсим смисъла на живота, Вселената и всичко останало

Снимка: George Prokopiev

4 декември

No Sense Cocktail Night

И този понеделник любимият бар ви очаква без уговорки за още една коктейлна вечер, посветена на коледните аромати, домашните сиропи, битерите и доброто настроение. Не носете анцузи, носете позитивни емоции, обувки за танци и приятели. Часът е 19.05, денят е понеделник, търсете фенера някъде по паветата на Евлоги Георгиев.

No Sense
19.05 часа

5 декември

Представяне на „Смисълът“ от Людмила Филипова

Една история, която сблъсква минало и бъдеще, наука, реалност и философия. Едно момиче, родено с рядка генетична аномалия, в свят, в който хората се стремят към съвършенство. Една епична битка на малцината, които все още вярват, че еволюцията ни не е случайна и може би има закодиран смисъл. Един свят, опустошаван от катаклизми, генерирани от човешката жестокост над природата и себеподобните си. Една любов, която се ражда от пепелта на планета, колонизирана от новите човеци. Една история на бъдещето, което строим днес. Един роман, чиято завладяваща история търси отговорите на много въпроси. Как се е родила Вселената? Каква е нейната еволюция и каква ще бъде съдбата ѝ? Остава ли нещо от нас след смъртта? Кои са най-интересните светове в Слънчевата система и има ли живот в тях? Какво е природата и накъде ни води? Има ли Господ и какво представлява той? Съществуват ли извънземни и ако да, къде са те? Как се е зародил животът и каква е посоката на еволюцията? Какъв е смисълът на нашия живот? Има ли Вселената съзнание и на какво е способно то? Какъв е Смисълът зад всичко това?

Петното на Роршах
19 часа

„Запомнете Пловдив“ 4

Този четвърти том, или поне първата му част, е естествено продължение на първите три тома „Запомнете Пловдив“. Става дума за обобщение на събирани повече от 20 години спомени за хора, улици, махали. Периметърът е на запад от Главната: Гьол бахча, Триъгълника, около „Иван Вазов“, „Велико Търново“, „Руски“. Сред разказвачите сега се включват Незабравка от „Велико Търново“, Димитър Симидчиев – Семката и още много стари филибелии, доверили своите спомени на автора. Възкресяват се образите на стотици незабравими пловдивчани – от големия лекар професор Андреев до съдържателя на легендарната кръчма „Тихия кът“ бай Пешо Папукчиев. От Аврам Литман до Мильо, разбира се.

Втората част, озаглавена „В търсене на изгубения пловдивски вкус“, също се занимава със спомени и с описания на живота в едновремешния Пловдив, но тук целта е по-ясна: да се разкаже за пловдивските кулинарни традиции, които просто ги няма вече. За изгубения пловдивски вкус. Оказва се, че Пловдив – „най-старият европейски град“, както го величаем, няма нито едно заведение, където човек може да заведе своя гост, пожелал да открие пловдивския вкус. Нямаме нито един ресторант с история. Става дума не само за „рецептите на баба“, а за култура, за уважение към традициите, за бизнес – ако щете.

Та авторът събира зрънце по зрънце спомени за стари кръчми, стари рецепти, стари табиети. С надеждата, че някой ще прочете тези редове и ще каже: „Чакайте, какво направихме? Че ние обезличихме този град…“.

И ще запретне ръкави, за да промени нещата. Използвайки „Запомнете Пловдив (4)“ за наръчник…

Културен център Тракарт
18 часа
Вход свободен

Kill Your Boyfriend /Italy/ Live in Plovdiv

Common Future и Podleza Bar&Fun представят италианското рокендрол торнадо КILL YOUR BOYFRIEND. Дуото, което на живо се превръща в трио, е на европейско турне и Пловдив е единствената спирка за България!

Podleza Bar&Fun
20 часа
Билети: 8 лв. предварителна продажба на бара; 10 лв. в деня на концерта

Вижте всички събития в Lost in Plovdiv

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.