Ingress – играта, която подтиква към движене и социални контакти

Живот

Играта изисква движение в реалния свят и посещаване на всяккакви забележителности

Създателите й организират благотворителни кампании

Екатерина Стоянова

Ingress е GPS- базирана мултиплейър игра от световен мащаб, създадена от Niantic labs. 

За пръв път Андроид системите получават достъп до нея на 15 ноември 2012г, когато играта все още е в бета-формат. Тогава е било необходимо да получиш специална покана чрез имейл, за да можеш да се регистрираш Релийз за iOS е пуснат доста по-късно, на 14 юли 2014г.

Днес, след множество подобрения и ъпдейти, играта позволява свободна регистрация. Ингрес е виртуална реалност, която се сплита с нашата реалност – за да се движи в играта, агентът трябва да се движи в нашия свят.

Казвам агент, защото точно такава е ролята на играча – таен агент, който се бори за целите на фракцията си. Те са две – Resistance I Enlightened. При регистрацията е необходимо да изберете към коя фракция да бъдете причислени. 

Историята е следната:

Животът не е такъв, какъвто изглежда. Група от европейски учени освобождава мистериозна извънземна енергия, която се разпространява из света чрез отворени портали. Не се знае целта й, нито от къде точно идва, но едно е сигурно – ние трябва да я контролираме, иначе тя ще вземе контрол над нас.

Enlightened агентите вярват, че това извънземно присъствие ще просвети човечеството и ще го поведе към по-добро бъдеще. Цветът на фракцията им е зелен, поради което ги наричат още frogs (жаби). Resistance агентите вярват в обратното и се опитват да опазят Земята от нашествениците. Цветът им е син и ги наричат смърфове. Както виждате, в играта няма добри и лоши – въпрос е на гледна точка. 

Целта за играчите е да „хванат” колкото може, повече портали и да ги свържат с линкове един към друг. При свързването на три портала се получава енергийно поле, което е най-важно в играта. Синьото поле предпазва от извънземни, а зеленото – обратното.

Има класация в играта, която обявява никовете на агентите според точките, събрани от енергийни полета. Повече и по-големи полета = повече точки (Mind Units). За да се свържат два портала, е необходимо да принадлежат на една и съща фракция  и агентът да има ключове за тях. Те се „фармят” чрез хакване на порталите. 

За да „хванеш” един портал, е необходимо той да се намира в рейндж, тоест да си до него. Това е и забавната част – порталите най-често са културни и исторически забележителности, паметници, графити, открояващи се постройки, пощи, църкви и параклиси, и изобщо всичко, което е уникално, красиво или носи някаква историческа/културна/ религиозна стойност (навсякъде по света).

Хакването на порталите предоставя различни айтъми: резонатори, които зареждат портала, xmp-bursters и ultra strikes, с които се нападат порталите на чуждите фракции, пауър кубове, които зареждат енергията на агента, различни модове, капсули, Jarvis и Ada…

Целия текст можете да прочетете в КАПАНА.БГ

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.