Европейските столици на културата се събраха в Пловдив

Живот

Представители на ЕСК определиха Тютюневия град като изключителна градска находка

30-те представители на „семейството на европейските столици“ вече са Пловдив. Първият ден от работната им програма започна в новото пространство за култура СКЛАД в Тютюневите складове, където бяха посрещнати от репетиция на Държавна опера – Пловдив. Диригентът Константин Добройков разказа на гостите за съвместните проекти на операта с фондация „Пловдив 2019“, както и за доброто партньорство между двете организации при реализирането на фестивала Opera Open. Сигурен съм, че всеки град бил Европейска столица на културата носи своята уникалност, но знам, че Пловдив ще намери специално място във всеки един от вас, обърна се към гостите изпълнителният директор на фондацията Кирил Велчев.

Представителите на 15-те  града от различни краища на Европа останаха впечатлени не само от СКЛАДА-а като добре ситуиран и изключително подходящ за културни прояви и срещи, но и от целия Тютюнев град, който според мнението на някои от културните столици е изключителна градска находка.

В първата работна сесия едни от най-старшите столици на културата, от 2008 до 2010 година, представиха своите добри и лоши практики. Екипът на „Пловдив 2019“ запозна колегите си с водещите проекти в програмата и етапите на реализирането им.

Утре ще бъде обсъдена и ролята на Балканските градове в инициативата Европейска столица на културата. На гостите им предстои още пешеходен тур в Стария град, посещение на Античния театър и квартал Капана.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.