Десетки пловдивчани посетиха Музея на авиацията да Деня на космонавтиката

Живот

Оригиналната капсула на космическия кораб "Съюз-33", с която са се приземили космонавтите Георги Иванов и Николай Рукавишников, предизвика най-голям интерес

Фоторепортаж на Владимир Янев

Международният ден на авиацията и космонавтиката бе честван в музея на авиацията край Пловдив. Той е открит официално през 1994 година и сега разполага с 66 летателни апарата от различни марки и модели. Най- интересен за посетителите днес бе уникалният експонат- оригиналният спускаем апарат на космическия кораб "Съюз-33".На 12 април 1979 година с него се приземиха космонавтите Георги Иванов и Николай Рукавишников.

За учениците посетители на музея бе организирана програма и посещение на различни самолети и експонати.Пред паметника на загиналите летци бяха положени венци и цветя.

Международен ден на авиацията и космонавтиката се чества в деня, в който е пратен първият човек в Космоса. На 12 април 1961 г. в 9:07 часа московско време от космодрума Байконур излита космическият кораб "Восток" с пилот-космонавт Юрий Алексеевич Гагарин. Корабът извършва една обиколка на Земята за 108 минути. След 2 дни Гагарин е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред хиляди хора, дошли да го видят.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.