Подтепето

айляк

12 Апр, 2018

Десетки пловдивчани посетиха Музея на авиацията да Деня на космонавтиката

Оригиналната капсула на космическия кораб "Съюз-33", с която са се приземили космонавтите Георги Иванов и Николай Рукавишников, предизвика най-голям интерес

Фоторепортаж на Владимир Янев

Международният ден на авиацията и космонавтиката бе честван в музея на авиацията край Пловдив. Той е открит официално през 1994 година и сега разполага с 66 летателни апарата от различни марки и модели. Най- интересен за посетителите днес бе уникалният експонат- оригиналният спускаем апарат на космическия кораб "Съюз-33".На 12 април 1979 година с него се приземиха космонавтите Георги Иванов и Николай Рукавишников.

За учениците посетители на музея бе организирана програма и посещение на различни самолети и експонати.Пред паметника на загиналите летци бяха положени венци и цветя.

Международен ден на авиацията и космонавтиката се чества в деня, в който е пратен първият човек в Космоса. На 12 април 1961 г. в 9:07 часа московско време от космодрума Байконур излита космическият кораб "Восток" с пилот-космонавт Юрий Алексеевич Гагарин. Корабът извършва една обиколка на Земята за 108 минути. След 2 дни Гагарин е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред хиляди хора, дошли да го видят.

Няма направени коментари
Още от рубриката "айляк"

Подобни новини

12 Апр, 2018

Архивите разказват: Показали първия български спътник в Панаира в Пловдив

Фоторазказ от Владимир Янев, Пловдив, 1983 г.

По повод Международния ден на авиацията и космонавтиката - 12 април, в рубриката „Архивите говорят“ ви показваме монтаж на спътника "Интеркосмос-България 1300" в палата на Международния панаир в Пловдив. Именно в Града на тепетата шестата космическа сила в света показва апаратурата на обикновените хората.

Спътник "Интеркосмос-България 1300" или Интеркосмос -22 е с каталожен номер 1981-075А. Построен е в България и има 11 научни инструмента за измерване на лъчения и заредени частици. Захранва се от два слънчеви панела по 2 КВ мощ. Изграден е на базата на сателита "Метеор" с  тегло 1500 килограма. Изстрелян е в орбита на 7 август 1981 год. в 13,35 часа с ракета "Восток" от космодрума в Плесецк. В чест ...

» повече