Подтепето

айляк

07 Юли, 2018

Да живееш в Пловдив като местен (Салваторе Петраглия)

Италианският готвач остава толкова впечатлен от разказаното за българското градче в книгата "Ватиканум" ,че си обещава някой ден задължително да го посети

В случай че имате особен афинитет към автентичната домашно приготвена паста, свежите и оригинални салати, изискани сортове вино и, разбира се, изкушаващи десерти, или просто сте почитатели на италианската кухня, рано или късно ще срещнете Салваторе Петраглия. Той е сред най-новите чужденци в гилдията на пловдивските главни готвачи, а семейният му ресторант Pasta E Vino Petragliа отвори врати съвсем наскоро, сред сенчестите малки улички на района около парк Бунарджик.

Салваторе е на 38 години, родом е от Национален парк Чиленто, Рофрано, Италия. На 18 годишна възраст той напуска красивата си родина с идеята да опознае една различна от неговата собствена държава, а и за да научи чужд език, да се усъвършенства и като готвач, и като човек. Заминаването на Салваторе се крепи на идеята му да разбие мотото на неговите съграждани, а то гласи: „Каквото е потеклото ти , такъв си оставаш“!

Така Салваторе се озовава в Германия, където започва работа като помощник в кухнята на доста приличен местен ресторант. С времето, прекарано на немска почва, той  осъзнава, че хората трябва да се запознаят доста по-детайлно с вкусовото качество на продуктите, които предлага майка Италия и на базата на това познание да я обикнат още по-силно. Особено, когато става въпрос за нейната кулинария! Така започва и вълнуващият път на Салваторе в професионалната презентация на италианската кулинария – по един нов, съвременен, но уважаващ традицията начин.

Какво обаче кара Салваторе да напусне доста добре развитата и предлагаща толкова много възможности Германия? Естествено, че любовта! Истината обаче е, че самия град Пловдив Салваторе среща за първи път в живота си, докато чете книгата „Ватиканум“. Това се случва през 2005 и италианският готвач остава толкова впечатлен от разказаното за българското градче ,че си обещава някой ден да задължително да го посети.

Прочетете цялата история в LOST IN PLOVDIV

  • 07 Юли, 2018 | извън Пловдив като КОРЕНЯК
    Завалията, а пък ако знаеш каква радост е да живееш ИЗВЪН Пловдив макар че си роден Кореняк, па дори и само на запад от ПОДУЕНЕ ... Дето му казваха "софийско жителство", предостатъчно да се ожениш. Нищо де, то чиляк се учи цЕл живот! (То аслъ = чорбар, толко' разбира)
Още от рубриката "айляк"

Подобни новини

25 Юли, 2018

Шотландецът Стивън Люис Симпсън гостува в рубриката „Да живееш в Пловдив като местен“

Режисьорът на „Нито вълк, нито куче” се премества в Пловдив през октомври и избира да движи бизнеса си от бъдещата Европейска столица на културата 2019

"Аз съм от хората, които смятат, че посетителите тук задължително трябва да преживеят великолепната и успокояваща енергия, която градът притежава"

 

На 18-годишна възраст шотландецът Стивън Люис Симпсън се превръща в най-младия брокер и търговец в Обединеното кралство. На 22 решава да се премести в Лос Анджелис и на 23 години режисира първия си филм, който получава няколко награди.

В последните години, пътувайки до София, той осъществява няколко кратки посещения в Пловдив, докато накрая през октомври миналата година решава да се установи в града под тепетата и да премести голяма част от бизнеса в Лос Анджелис ...

» повече