Да помиришеш Капана

Живот

Теодор Караколев

Пловдив, и по-конкретно артистичният квартал Капана, ще си има свой собствен уникален парфюм. Eau de Kapana ще се опита да улови духа и атмосферата на града нии да ги претвори в аромат. Проектът е подкрепен от фондация „Пловдив 2019“ и Френски културен институт, като част от ежегодната конкурсна програма за проекти, свързани с творчество в квартал Капана.

Кой обаче стои зад проекта? Днес ще ви срещнем с Петя Тинчева от Baraka Naturals, която от 7 години се опитва да развива бизнес с внос и продажба на висококачествени уникални за българския пазар парфюми. Магазинът ѝ на улица „Магура“ събира продукция от Франция, Италия, Португалия, Англия, а и България, които са лична нейна колекция. Тя селектира натурална и био козметика и естетична парфюмерия, които често са производство на малки семейни фирми.

„За мен е много важен цялостният имидж – не само да са от органични продукти, важен е и цялостният имидж на марката – външният вид, опаковката, съдържанието, всичко“, казва Тинчева.

Eau de Kapana влиза в т.нар. „нишова парфюмерия“ – артистичен парфюм, който ще бъде създаден специално за Капана. „Артистична е тази парфюмерия, която е насочена към определена идея, конкретна съставка, някое място, събитие или явление, което да бъде претворено в аромат. Напоследък това става популярно и много креативни фирми започват да правят аромати, които говорят нещо друго, повече от това да бъдат имидж на дадена голяма марка“, разказа тя. Именни такъв ще бъде и Eau de Kapana – парфюм, който да ни казва повече, отколкото просто букет аромати.

Пазарът на по-качествена парфюмерия все още е малък. В София има два магазина, които работят в тази посока. „Нишовите парфюми са такива с високо съдържание на концентрат – „занаятчийските“ парфюми са с над 10%. В масовата парфюмерия процентът концентрат е от 3 до 5 – 5% дори е максимумът. В нишовата парфюмерия е важно всеки един аромат да бъде с високо съдържание на есенцията, да не бъде просто един букет с плодов, флорален или смолист оттенък, а да се усети самата есенция. Всичко трябва да бъде в много добро съотношение – съставките, етеричните масла, екстрактите, смолите“, уточнява Петя Тинчева.

Макар и проектът да се изпълнява с французи, вдъхновението за Eau de Kapana е дошло от Италия. Дама, специалист в сферата, е създала 11 аромата, посветени на 11 италиански града. Всеки от тях пресъздава атмосферата на Рим, Венеция, Флоренция, както и градове, с които авторката има лична, емоционална връзка – като Реджо Калабрия или Таормина. „Тя се беше справила по впечатляващ начин. Не само ароматите напомняха за мястото, а цялостната визия – цветовете на опаковката, например бяха подбрани по специален начин“, разказа Петя.

„Реших, че можем да се опитаме да направим нещо подобно за Капана и по-общо за Пловдив, но започвайки от тук. Става дума за усещане на атмосферата и ароматна асоциация. Ароматите ни въздействат много на подсъзнателно ниво.

Целия текст в КАПАНА.БГ

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.