Подтепето

айляк

06 Окт, 2017

Астрономът Владимир Божилов: Вярвам, че има друг живот във Вселената, но вярата не е достатъчна в науката

Не бива да се мисли за "зелени човечета", когато се говори за живот в Космоса, подчертава специалистът

Теодор Караколев

Има ли живот във Вселената извън нашата Земя? Все още не знаем, категоричен е астрономът и преподавател д-р Владимир Божилов, но учените търсят усилено и внимателно с надежда, че такъв ще се появи. Той вярва, че шансът единствено на Земята да има живот е малък, но подчерта, че в науката вярата не е достатъчна, а всичко трябва да бъде проверено и доказано. Д-р Божилов изнесе увлекателна лекция пред препълната зала за астрономия в Регионалния природонаучен музей в Пловдив. Дълго след лекцията гостите – много от които правостоящи – задаваха разнообразни въпроси, свързани с астрономията, на които преподавателят в Софийския университет отговаряше веднага на достъпен език.

Първата стъпка в търсене на извънземен живот е да се открие място, където той може да се развие. Най-голям шанс има това да се случи на планети, подобни на Земята, но според д-р Божилов това може да се случва и на други тела, като астероиди. Той добави, че не бива да си мислим за „зелени човечета“, когато се говори за живот в Космоса, а за други форми, като бактерии, микроорганизми и др. Възможно е да има и развити цивилизации, но шансът е по-голям да открием  по-обикновени форми на живот.

Основните търсения на учените са насочени към намиране на подходящи за живот планети – подобни на земята екзоплатени от други Звездни системи. Такива вече са открити хиляди, но тяхното по-детайлно проучване към момента е невъзможно. Нов мощен сателит обаче ще дава по-подробна информация за състава на откритите екзопланети и в скоро време се очаква да знаем много повече за тях, разказа д-р Божилов. Към момента основната информация, която се знае за екзопланетите е техният размер и разстояние от звездата, която дава енергия на съответното тяло. Дали има вода и условия за живот обаче ще се знае със сигурност след по-нататъшни изследвания. Основните „заподозрени“ за момента са планети в системите Кеплер 186 и Трапист.

Пълния текст четете в КАПАНА.БГ

Няма направени коментари
Още от рубриката "айляк"

Подобни новини