АктуалноЖивотЗабавление

Фоторазходка до обагрения в есенни краски Сопот

Виртуалният гид Lost in Plovdiv предлага красиви кадри от Сопот

Lost in Plovdiv продължава поредицата с места за еднодневен туризъм около Пловдив с китното българско градче Сопот. Разположен в полите на Стара планина и в същото време на около 60 километра от града под тепетата, родният град на великия български писател и поет Иван Вазов е особено подходяща дестнация, когато искаме да съчетаем разходката и с малко история.

Населеното място е основано още преди три хилядолетия и е бил важно средище за дейността на Васил Левски. Именно в женския метох в града е едно от известните му скривалища, където той, преоблечен като жена, се е криел. През 1845 – 1846 г. в Сопот е построена една от най-големите възрожденски църкви по българските земи, шедьовър на брациговската строителна школа – църквата „Св. св. апостоли Петър и Павел“(Долната църква), която може да бъде посетена и до днес.

Прочетете още и вижте още много снимки в статията в Lost in Plovdiv

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Равнището на ПодТепето неспасяемо спада щом не намериха из архитектурната Колегия някой кометентен да коментира – а лансират недообразования самозван АКАДЕМИК ТЕДИ КАРАКОЛьОВ (Н.в.м.м. = На Всяка Манджа …). Остава да публикуват на челно място творби за ЕСЕННИ КАРТИНКИ ИЗ СОПОТ, ха-ха!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина