ЖивотЗабавлениеНовини

Първокласници учат азбуката с театър

Образователен куклен театър се превръща в празник на грамотността с проекта „Весела азбука“. Заедно с актрисата Светлана Урумова и режисьора Георги Кайцанов, първокласниците и второкласниците от училищата в Пловдив играят с кукли и познават буквите от българската азбука, като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата. Другарчета на всяка буква в игрите и представленията са и цифрите. Проектът стартира в края на март, а първите представления се играха пред първокласници от СУ “Симон Боливар“ и техните родители по повод Празника на буквите и грамотността.

„Стремежът ни е да се достигне на място до най-малката педагогическа клетка – ученическата паралелка, за да може чрез подобен камерен контакт да подпомогнем усилията на педагозите. Целта е да се внуши на децата и техните родители, че ако положат усилия за придобиване на грамотност и образование, то техния труд ще бъде оценен и поощрен.“ – споделят създателите на проекта.

Представленията продължават и през целия април и май в класните стаи на първите и вторите класове от още седем училища на територията на града –ОУ „Пенчо Славейков“, НУ „Кирил Нектариев“, ОУ „Димчо Дебелянов“, ОУ „Йордан Йовков“, ОУ „Гео Милев“, ОУ „Панайот Волов“ и ОУ„Д-р Петър Берон“. Те се играят по предварително уточнен график, а гости на малчуганите са техните родители. Заниманията, с прякото въвличане на децата в театрално действие, дават възможност на учениците да се докоснат до магията на куклено-театралното изкуство и същевременно лесно да усвояват знания.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина