АктуалноЖивотЗабавлениеКултураНовини

Примерът на малките улички

автор: Pink Tsonk/Виктор Цонев

Преди години много се говореше за „клубна култура“. Напоследък нещата са различни и този термин се среща по-рядко в речта ни – дали заради липсата на качествени клубове или заради културата ни, това оставям да прецените Вие….

Напук на всичко, свързано с коронавирус, лотарии, градски транспорт или просто гадно ежедневие, все още се намират хора, които се опитват, въпреки всичко, да правят изложби, концерти, партита и даже и скейтпаркове. Те имат своите професии, работят, и са посветили свободното си време на града ни и неговото развитие. Колкото и романтично да звучи – правят нещата не за пари, а за идеята. Тези хора в много случаи остават скрити и незабележими за масовия пловдивчанин. Повечето от тях образуват т.нар. underground, а точно този underground би трябвало да бъде в ядрото на клубната ни култура. Съвместно с представители на този кръг от хора в Пловдив, стартираме рубрика относно това, което остава някак скрито и не успява да стигне до повечето ни съграждани.

Днес започваме с Примерът на малките улички. Не знам на колко от Вас Ви е известно, но ул.“Атанас Самоковеца“ е една от най-късите улички в Капана. Въпреки 40-те метра, които можете да изминете по нея, там се случват не малко интересни събития, особено уикендите. Тъкмо там се и помещават два клуба, които бихме могли да вкараме в графата underground – притежателите им са били и са част от пловдивската музикална сцена, техните ивенти не са по билбордовете на кръстовищата, няма автобуси, които да извозват хора до тяхната локация, дори се случва някой лутащ се из Капана чужденец да пита къде са… Това са VOID и Groove. VOID е единственото голямо веню с безкомпромисен саунд в града, което приютява изпълнители от всички музикални жанрове – от метал, пънк, рап до електронна музика. GROOVE пък е малък, задушевен електронен и не само клуб, a и галерия.

Поради глад за хубава музика се оказва, че този петък – 28.02.2020г., в двата клуба ще има сходни мероприятия – progressive house партита. Който от Вас е чувал за progressive и си спомня славните времена на Global Underground, трябва да е наясно за какво иде реч. Който не е, може да посети мероприятията, защото това е съществено различно музикално изживяване спрямо модерното техно и комерсиалния хаус, които се котират в днешната мейнстрийм музикална сцена. В GROOVE зад пулта ще застанат d-prhag и Ravi, a във VOID – Plamen K, movieman, Pink Tsonk и Elen. Всички те са ентусиасти, приятели. Повечето се познават отдавна, някои от скоро и именно приятелството и музиката ги събират на едно място. d-prhag и Plamen K са бивши резиденти на култовия електронен клуб Plazma и определено ще е интересно да се чуе самостоятелният им музикален път, който са изминали до днес. Самите диждеи се радват, че ще са близко един до друг, клуб до клуб и ще имат възможността да се накефят и на двете партита, защото преди всичко те са обикновени фенове на електронната музика. В града ни рядко се случват underground progressive партита, а камо ли да са две, по едно и също време и то буквално Brick2Brick. Човек може да сменя и двете партита, когато му е кеф, защото клубовете ги дели само една стена. И така, една малка уличка ни дава пример как може да бъде инкубатор на „клубна култура“, приятелства и забавление. Силно се надявам броят на малките ни улички и ентусиастите, които правят и ходят по ивенти да расте, за да може отново да заговорим за „клубна култура“ в Пловдив с усмивка, а защо не и с гордост.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина