АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

От София до Пловдив и обратно: как?

Независмо кой начин на придвижване сте избрали, екипът на единствения дигитален гид в Пловдив ви пожелава приятен престой и да откриете своето тайно кътче под тепетата

Пловдив е едно от най – големите туристически явления напоследък и привлича огромен брой туристи. В една от статиите си сме разгледали доста подробно, , но тук ни се иска да бъдем малко по – специфични.

Поради малкия брой полети, които се изпълняват на летище Крумово, близо до Пловдив, голяма част от пристигащите в страната ни кацат на софийската аерогара. Тук идва и моментът, в който се чудим кой транспорт би бил най – удобен и колко ще ни струва.

Разбира се, най – лесният вариант е с автомобил. Той може да бъде собствен, да помолите приятел или в случай, че сте турист – да вземете под наем. На територията на летището може да се възползвате от услугите на най – различни представителства на рент а кар компании. Повечето от тях са доста известни имена в бранша и могат да ви гарантират добри цени, лесна и бърза резервация онлайн или по телефон и понякога специални промоции и предложения. Офисите на компаниите се намират непосредствено след изхода от митнически контрол в салон „Пристигащи“ и на двата терминала.

Споменахме за такситата и че с тях може да се придвижите в града, но по договаряне е възможно да постигнете консесус и за цена до града под тепетата (или до София). Сравнително стандартна тарифа е между 90 – 120 лв. Това е и най – скъпият възможен вариант. Нашият съвет тук би бил да не се предоверявате и да използвате само лицензирани таксиметрови услуги.

Следваща опция е да ползвате железопътния транспорт. От летището до цетралната жп гара може да стигнете освен с такси, също така и с метро. С прекачване от линия 1 на линия 2 на метростанция „Сердика” за по-малко от половин час се достига от летището до Централна автогара – София и Централна ж.п. гара. Връзка с железопътния транспорт е възможна и чрез отстоящата на две метроспирки от Летище София метростанция „Искърско шосе“. На едноименната спирка се прави връзка с влаковете по направленията София – Пловдив и София – Карлово. Метростанцията на Летище София се намира в източната част на Терминал 2. За да стигнете до нея следвайте синята линия върху подовата настилка в обществена зона на Терминал 2.Между двата терминала е осигурен безплатен летищен транспорт.

Автобусният превоз също не трябва да се пропуска, когато разглеждате различните възможности. В България като цяло той е по – бърз от влаковите превози. Връзката Пловдив – София е на всеки час. До софиийската автогара може да стигнете по гореописания маршрут с метрото. Имайте предвид, че ако пътувате от Пловдив за столицата организацията на този вид  транспорт е малко по – различна. Сутрешните автобуси (включително този в 12 часа) тръгват от Автогара Юг и билетът е по – скъп с 4 лева. Курсовете следобед се изпълняват от друга фирма и началната точка е пред централния вход на жп гара Пловдив. Билетът е на цена 9.40 лева. Обикновено пътят до София отнема около час и половина, като това много зависи от състоянието на трафика в конкретния час. В случай че гоните полет, съветваме ви да си предвидите достатъчно време.

За край оставяме и един по нетрадиционен начин на пътуване, а именно споделеното. В интернет пространството има немалко групи, в които хора (непознати и приятели) се групират според маршрута и използват един автомобил. В тях се осъществява директна връзка с други пътуващи, уточняват се удобна начална и крайна точка и цена. По този начин може да спестите пари, време, гориво и да се запознаете с много готини хора. Пловдив – София и обратно е изключително популярен маршрут и често си има редовни пътуващи.

Независмо кой начин на придвижване сте избрали, екипът на единствения дигитален гид в Пловдив ви пожелава приятен престой и ще продължава да ви запознава с тайните кътчета и популярните места под тепетата.

Източник: Lost in Plovdiv

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина