АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив тази седмица (01-04.04)

Афишът на Lost in Plovdiv тази седмица включва по нещо за всеки – танци, изкуство, литература и кино

 

1 април

Ginger Milonga

На първи април отново ще се потопим в магията на аржентинското танго на прекрасно място с перфектен танцов под! Gingertale ще ни посрещне с уникални коктейли и топло гостоприемство! Както винаги, за музиката ще се погрижи Мата!

Gingertale
21 часа
Вход свободен

2 април

Мария Касимова в Пловдив

Мария Касимова обичаме отдавна като журналист, а днес е скъпа на сърцето ни и като писател. След невероятния успех на „Близки срещи със смесени чувства“ е време да п(р)очетем и „Балканска рапсодия“. Сладкодумната разказвачка опакова историите си в куфар и потегля на път към Пловдив.

Повече за „Балканска рапсодия“:

Балканският полуостров през първите десетилетия на миналия век – съдбите на героите се срещат в свят, изпълнен с религиозни табута, суеверия и вкаменени морални норми, между бежанските пътища на Албания, неукрепналата все още България и модерна Турция на Кемал Ататюрк. Едновременно с този драматичен сюжет, пронизан от болка, но осветен от свободата да обичаш и да бъдеш обичан, една съвременна жена води вътрешен диалог с предците си, за да си обясни емоционалните, етичните и личностните решения на онези, чиято кръв тече във вените й. Така, споена от два паралелни сюжета, свързани един с друг, но отдалечени във времето, на страниците на тази книга се разказва една магична балканска история, в която единствено важно остава това, което духът иска да сподели.

Vintage House
19 часа

4 април

Среща с историка д-р Григор Бойков – османският Пловдив

С историка д-р Григор Бойков ще си говорим за Пловдив през османския период. Ще започнем със завладяването на града от османските турци и размирният период от началото на 15 в. т.нар. „Война на османските принцове“. Ще разгледаме динамиката на процесите през следващите векове, постепенната промяна в градската тъкан и траекториите на развитие, ще разгледаме етноконфесионалния състав на населението и неговата промяна. Ще обърнем внимание и на знаковите за османския Пловдив сгради, както и на още интересни неща. Д-р Григор Бойков е автор на книги и множество научни публикации. Ще има богат снимков материал. Срещите на Пловдивско историческо общество са отворени за публика и всеки ще може да зададе своите въпроси.

Петното на Роршах
19 часа

Жена под влияние/ Мулан

За 82-ата среща на Кино клуб Пловдив ще обсъждаме убийствената класика на Джон Касаветис „Жена под влияние“, който изследва психическото заболяване на една съпруга и последствията за семейството ѝ.

„Мулан“ от друга страна, е един от последните филми на втория златен период на Дисни, когато от студиото имаха какво да предложат като анимация, смели решения и социални послания, които не те удрят с чук по главата. Ще разгледаме както филма, така и контекста, в който се появява.

Клуб „Фарго“
20 часа

Чуйте ни – Aртистичен интелект

„ЧУЙТЕ НИ – АРТИСТИЧЕН ИНТЕЛЕКТ“ е покана за задълбочено вслушване в творби, носещи послание, което не се ограничава в думи и език – тяхното визуално присъствие е изградено от очертания, цветове и форми, формулирано от чувства и емоции.

Със своя художествен интелект произведенията подхождат от множество ъгли, за да посочат, обходят и разкрият сложни и противоречиви теми.

Падането на Берлинската стена през 1989 г. положи основата за преодоляването на десетилетното разделение на Европа на Изток и Запад, на капитализъм и комунизъм, на демокрация и партийна диктатура. Настоящата изложба съдържа над 80 творби, създадени през изминалия тридесетгодишен период от повече от 40 художници, родени и израснали в Източна Европа. Всички те са преживели процеса на обществени сътресения, както в собствените си биографии, така и в тези на своите родители, баби и дядовци.

Художниците са съвременници, както на ежедневните малки, така и на големите драматични промени, през които обществата преминаха след изгонването от комунистическия рай.

Изложените произведения привличат внимание отвъд миналото, сочат към проблеми на настоящето и поставят въпроси, които засягат всички нас, които живеем в Европа. Чрез своите произведения художниците се опитват да разберат най-новата история по различен начин, да се освободят от призраците на миналото, да разберат настоящето и да погледнат в бъдещето.

Невин Аладаг, Анатоли Белов, Лъчезар Бояджиев, Яне Цаловски, Леван Челидзе, Даница Дакич, Брацо Димитриевич, Александра Доманович, Петра Ферианцова, Игор Грубич, Анета Гржешиковска, Нилбар Гюреш, Владимир Худек, Христина Ивановска, Правдолюб Иванов, Саня Ивекович, Никита Кадан, Ми Кафчин, Шейла Камерич, Лито Катоу, Лука Кеджо, Генти Корини, Ева Котаткова, Мария Куликовска, Нино Квиривишвили, Раденко Милак, Сиприан Мурешан, Лада Наконечна, Влад Нанка, Паулина Оловска, Роман Ондак, Дан Пержовски, Кристиан Радута, Степан Рябченко, Славс & Татарс, Недко Солаков, Младен Стилинович, Мартина Вачева.

Гост-художници: Димитър Генчев, Албена Михайлова-Бенджи, Сашо Стоицов, Красимир Терзиев

Изложбата е представена в:
Тютюневият град
Градска художествена галерия
ОИ „Старинен Пловдив“
Балабанова къща, Къща Хиндлиян
Художествена галерия Златю Бояджиев
Народна библиотека „Иван Вазов“
4 април – 30 юни

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина