ЖивотЗабавлениеНовини

И Стояна си отиде…

Голямата актриса Стоянка Мутафова е починала рано тази сутрин. Тъжната вест идва няколко дни, след като България се сбогува с обичаният Стефан Данаилов.

„Тази сутрин в 6.15 часа загубихме Стоянка Мутафова. Нейният Нейчо си я прибра на Никулден! Поклон пред светлата й памет!“ Това написа нейният личен мениджър Евгени Боянов в профила си в социалната мрежа.

До последно, на 97 години Стояна играеше на сцената на Сатиричния театър, на който е сред основателите.  Напоследък имаше  здравословни проблеми и се намираше в реанимацията на Военномедицинска академия.

На 2 февруари Стоянка Мутафова щеше да навърши 98 години. Родена в София, в семейство на драматург от Народния театър, нейният път е предначертан  да бъде на сцената. И въпреки, че първо завършва филология в Софийския университет, следващото й обучение вече е в Държавната театрална школа към Народния театър „Иван Вазов“, след което и следва в театралния отдел в Прага.

Участва в повече от 90 театрални постановки. Многобройни са и изявите и в телевизионни продукции и киното. Основен  неин партньор на сцената е Георги Калоянчев, но играе още с Георги Парцалев и Апостол Карамитев.

Остава в историята на българското кино с ролите си в „Точка първа“, Любимец 13″, „Специалист по всичко“, „Бялата стая“, „Топло“… В детските спомени няма да забравим и с ролята й на баба Цоцолана в „Патиланско царство“.

Мутафова има три брака – с чешкия режисьор Роберт Роснер, с журналиста Леонид Грубешлиев, от когото е и дъщеря й Мария (Муки) и с артиста Нейчо Попов. За него именно тя споделя, че е любовта на живота й.

За професионалните й постижения легендата на българския театър има множество отличия, сред които орден „Стара планина“, наградите „Аскеер“, „Златен век“, „Златен Кукерикон“, почетна награда „Принос в културата и обогатяването на световното театрално изкуство“, голяма награда за изключителни постижения в световното театрално изкуство „Парад на изкуствата“ и много други.

Поклон пред паметта й!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина