ГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Златю Бояджиев и Ван Гог заедно в Гранд хотел Пловдив

Моне и Климт в златни рамки показа брандът за бижута и аксесоари FREYWILLE

Снимки: Десислава Цвяткова

Една от най-популярните марки за изящна бижутерия FREYWILLE събра Златю Бояджиев и Ван Гог на едно място снощи. Представянето на ювелирните изделия на австрийския бранд превърна една от залите на Гранд хотел Пловдив в изящна галерия, където задочна среща си дадоха някои от най-големите имена в българското изобразително изкуство и световните майстори на четката от миналия век. В дървени рамки блестяха непоказвани творби на Златю Бояджиев от 1974г., работи на Едмонд Агоп Демирджиян, Борис Георгиев, проф. Илия Петров и картина на Елена Карамихайлова от периода  1910-1912г. До тях в изумителни златни рамки погледа на посетителите привличаха фрагменти от шедьоврите на Ван Гог, Густав Климт, Клод Моне. Неслучайно събитието носеше името „Малки шедьоври и големи майстори“. Бижутата бяха на  FREYWILLE, а картините осигури галерия Aeterna. Идеята бе да се покаже как ювелирното и изобразителното изкуство съществуват заедно, обясниха организаторите.

Всъщност сама концепция на виенската ювелирна компания FREYWILLE е не просто бижутерът да се превърне в художник, а да отдаде заслуженото признание на големите майстори, като вплете елементи от световни шедьоври върху самото бижу. Така фрагменти от творби на Ван Гог, Моне и Климт се появяват върху изящни високо- каратни златни накити- колиета, обеци, гривни. Концепцията на виенското ателие от създаването му през 1951 г. от твореца Михаела Фрей, а линията й се спазва стриктно и до днес.

Всяко от бижутата и аксесоарите на FREYWILLE е уникално в своя дизайн. Всичко се прави на ръка, като фрагментите от картините се изработват от специална смес от стъкло и минерали. Завършването на една колекция отнема около две години. Всяка от колекциите е основана на фундаментални и емоционални идеи на европейската и хуманистичната философия, разясни пред гостите на снощното събитие водещата д-р Неделя Щонова.

Изложбата на практика бе представяне на първия бутик на FREYWILLE в Пловдив, който отвори врати в бившия Новотел преди по-малко от месец. Магазини на марката има в най-скъпите търговски зони в цял свят.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина