ЖивотЗабавлениеНовини

За първи път: УХТ синхронизира програми с бизнеса в Тракия икономическа зона

250 работници от 8 предприятия ще се квалифицират и преквалифицират в първите месеци на 2020 г. в открития наскоро Център за професионално обучение ТРАКИЯ в индустриална зона Раковски, част от „Тракия икономическа зона“ /ТИЗ/. Досега са обучени 30 човека, съобщи за медиите инж. Пламен Панчев, създател и изпълнителен директор на ТИЗ. Той подчерта, че за успеха на обучителния процес в Център Тракия голяма заслуга имат Университетът по хранителни технологии /УХТ/ и Технически университет – София, филиал Пловдив.

Между УХТ и Клъстер Тракия икономическа зона /КТИЗ/, по инициатива на инж. Панчев и заместник-ректора по проектна и информационна дейност проф. д.т.н. инж. Николай Менков, бе сключен договор за стратегическо сътрудничество. Благодарение на реализирането на това споразумение за първи път в България реално бе осъществена толкова коментираната в последните години симбиоза между образованието и бизнеса, посочи инж. Панчев. Специалисти от Техническия факултет на УХТ разработиха програмите, съобразени с изискванията на бизнеса, които се прилагат в Центъра за професионално обучение. Университетът, съобразно нормалния работен и учебен процес, вътрешния си правилник и националното законодателство, вече командирова преподаватели и докторанти като лектори в Центъра, които подготвят в момента работници от различни заводи в ТИЗ.

УХТ обучава в бакалавърски, магистърски и докторски програми в професионални направления като машинно инженерство, електротехника, електроника и автоматика, комуникационна и компютърна техника, енергетика, общо инженерство, хранителни технологии, биотехнологии, туризъм и икономика, припомня проф. Менков. Именно сключеният договор за стратегическо сътрудничество с КТИЗ ще помогне за реализацията на завършилите студенти в производствените предприятия на зоната. Проф. Менков конкретизира и други ползи от това партньорство: Център Тракия е оборудван с последен модел експертна техника и съответните софтуерни платформи и симулационни системи на водещи световни компании като SMC, Schneider Electric, ABB и  др. и ползването на базата от студенти, докторанти и специализанти повишава нивото на практическото им обучение. Това повишава, разбира се, и квалификацията на самите преподаватели от университета. Подпомага се също обновяването и синхронизирането на учебните програми с реалните нужди на индустрията, популяризира се висшето техническо образование сред учениците от средните училища и техните родители.

Заедно с Клъстер Тракия икономическа зона в момента разработваме 2 международни учебни проекта с участието на минимум 3 държави, разказа за новите идеи за сътрудничество проф. Менков. Единият проект е създаване на иновативно учебно съдържание за програмите за бакалавър и магистър в УХТ, съобразено с нуждите на бизнеса в ТИЗ. За първи път в България ще се изработят програми, които ще се съгласуват и адаптират според изискванията на индустрията, като за тестването им ще се използва Център Тракия.

Другият проект е за научни изследвания, свързани с производствените предприятия в Тракия икономическа зона. ТИЗ върви в посока за създаване на среда за стартъпи и заедно с Университета по хранителни технологии бихме искали да реализираме общ стартъп, допълва инж. Панчев. Той е изключително благодарен, че в лицето на ръководството на УХТ, ректора проф. инж. Кольо Динков и заместник-ректора проф. инж. Менков, бизнесът е срещнал доверени съмишленици и партньори. Създателят на ТИЗ разчита да продължи сътрудничеството с УХТ, още повече, че има идея Центърът за професионално обучение ТРАКИЯ да се разшири. В съществуващата в момента база в зона Раковски да се извършва квалификация и преквалификация на работници, ученици и студенти в инженерните специалности, а в база в УХТ обученията да са в технологичните специалности.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина