Какво да правим в Пловдив тази седмица (05-08.11)

Актуално Живот Новини

Афишът тази седмица включва по нещо за всеки вкус – поезия, музика, кино дискусии и танци

Снимка: george_photographer88

5 ноември

Ginger Milonga

В първия понеделник на ноември да се потопим в магията на аржентинското танго на прекрасно място с перфектен танцов под! Gingertale ще ни посрещне с уникални коктейли и топло гостоприемство! Както винаги, за музиката ще се погрижи Мата!

Gingertale
21 часа
Вход свободен

Премиера на поетичната книга „Хумус“ на Петър Краевски

Културен център Тракарт и Международен фестивал на поезията Духовност без граници Ви кани на премиерата на поетичната книга „Хумус“ на пловдивския поет Петър Краевски. Тя има за цел да припомни ценностната система на съвременната българска поезия, която търси светлата страна на Живота.

Защото ВСИЧКО Е СВЕТЛИНА, а Любовта е оплодената с Любов светлина. ЛЮБЯЩАТА СВЕТЛИНА. Тя пробива мрака. И в нея – Поетът го е написал – е посаден „небесен корен в почвата на светлината“.

Представя: Розалия Александрова
На рояла: Даниела Маринова

Хумус – според Речника на СБЕ това е най-богатата органична съставка на почвата, която определя нейното плодородие. Т.е. това е тази съставка, без която Животът не би бил толкова истински.

Поетичната книга „Хумус“ е онази съставка в съвременната българска поезия, която дава живот на думите в разораната хумусна почва на Словото. Тя събира във венец плодовете на авторовото вдъхновение, облагородява ги и ги засажда в най-близкия до Твореца план – съвършената почва на Любовта и Съзиданието.

Стъпвам по пръстта – живородната българска земя. По богатите черноземни следи, които оставя след нас един истински искрен български поет. Сърцето му е отворено като книгата „Хумус“, която държа в ръцете си.

Животът на една книга. Светът на един творец. Образът на момичето и поета. Чистотата, едно от най-важните качества на материята, е панорама на посоките в книгата. Изляти в безплътни виртуални образи и чувства, сякаш готови за атаката към „ светли холограми /на утрини в очите на момиче“.

Преходи от вечните полета на литературата в младата, влюбена в живота душа на поета: „предчувствам топъл дъх по камъка – /на устните, които ще ме сричат.“ Миналото и настоящето по неподражаем начин сътворяват: „Стихът – невидима пъртина /сред преспите – до нейните обятия..“ Розалия Александрова

Културен център Тракарт
17.30 часа

6 ноември

Защото е вторник

Музиката е космос, космосът е хаос, хаосът ни владее, а ние ще владеем Vintage House за един вторник. От всичко по малко и за всеки по нещо. Китара, глас, джаз, малко рок, може би поп, малко соул, пипер и много мерудия, защото сме манджа за всеки вкус… и е вторник.

Vintage House
20.30 часа

7 ноември

Поетична среща в кафе „Отсреща“

Поетично четене на стихове от книгата „Перо от Древна Тишина“ от Светлина Трифонова в уютната обстановка на кафе „Отсреща“ с прекрасна напитка в ръка.

Кафе-бар „Отсреща“
19 часа
Вход свободен

Вижте всички събития в Lost in Plovdiv

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.