Подтепето

айляк

21 Сеп, 2017

Пловдивчанки и туристки се киприха със забрадки на Главната

Забраждания и украси за глава от различни региони на България представи майстор Стоян Стоянов от Небет тепе

Таня Грозданова

Узун чаршия (Малката Главна) привлича и днес със сергии на майстори ювелири и една специална шатра току пред сградата на Българска народна банка. Там майстор Стоян Стоянов, майстор на народни носии, тъкани и накити от мъниста е подредил десетина украси за женски глави от различните фолклорни области на родината.  

„Българската забрадка като аксесоар от женския накит и начин на употреба” – така бе озаглавена работилница и лекция по темата на майстора, която е част от Международния фестивал „Балканска огърлица" – 2017. Той започна във вторник и продължава до 22 септември, за да се влее в традиционния Есенен панаир на занаятите, който ще бъде ...

» повече
18 Сеп, 2017

Над 40 000 души посетиха тринадесетото издание на Нощ/Пловдив

Братя Аргирови изненадаха публиката от сцената в Концертна зала

Снимки: Лина Кривошиева, Никола Зафиров, Красимир Кръстев

Снимки: Лина Кривошиева, Никола Зафиров, Красимир Кръстев

Десетки хиляди посетители изпълниха улиците на града в тринадесетото издание на Нощ/Пловдив, което за първи път тази година продължи три вечери. Акцент в програмата беше юбилейната изложба ТУК НАВСЯКЪДЕ в бившия магазин Детмаг Снежанка, курирана от културолога Владия Михайлова. Изложбата може да бъде видяна до края на септември, а след това се очаква Детмаг Снежанка да продължи да функционира като галерийно пространство.

Една от големите атракции за пловдивчани и гостите на града беше Фонтанът с пеликаните пред Общината, който бликна с диетичната кола на Майк Буше на 15 септември сутринта. Скулптурата „Любовно гмуркане (диетичен пеликан с пяна)“ е част от общия проект „Private ...

» повече
15 Сеп, 2017

С куче в час

Бобтейлът Мон придружи първолаци в класните стаи

Бобтейлът Мон стана първокласник днес. Познатото в цяла България куче прекрачи прага на училището след първия звънец в СУ „Св.П.Евтимий“ и застана пред черната дъска за радост на най-малките ученици. Мон беше голямата изненада за първолаците, осигурена от администрацията на район „Централен” и от стопаните на четириногата красавица, която лекува, спасява, създава добро настроение, успокоява и заразява с любов. Бобтейлът влезе в „Малката Лиляна” след томбола, в която участваха всички училища от район „Централен”.

Кучето посрещна малчуганите в двора на училището за тържеството по случай 15 септември. А после ги съпроводи до класните им стаи. Мон се превърна в атракция не само за децата, но и за техните родители. Празникът наблюдава ...

» повече
14 Сеп, 2017

Пловдивчани ще дирят съкровища и легенди за благотворителност

Малко остава до третото издание на TRACE -The Treasure Race Adventure в Пловдив.

Посветени на благотворителна кауза, активни граждани ще се включат в първия по рода си „Лов на съкровища и легенди“ на открито. Приключенските групи се впускат в разгадаване на пътя към скрито съкровище, водени от своите отборни умения, ловкост и бързина.

На 10-и септември се проведе първият игрови ден на TRACE в Морската градина във Варна. Благодарение на екипния си дух, отбор „Кобра“ успя да премине трасето в рамките на 4 часа и да намери заровеното съкровище. В надпреварата с останалите приключенски групи „Кобра“ се отличи със завидна пъргавина, силна мотивация и работа в екип. Отборът очаква с нетърпение големия финал, където ще се изправи пред класиралите се ...

» повече
13 Сеп, 2017

Атанас Хранов призовава: Take it easy, МАЙНА!

Как художникът качи розово прасенце върху капачки от бирени бутилки

Маестрото представя собствената си марка за арт сувенири в бар „Котка и Мишка” в рамките на НОЩ 2017

Нека погледнем света под някакъв друг ъгъл, е посланието на новия бранд за Пловдив

-   Искаш ли да си вземем една диня, сине. Хапва ли ти се?
-   Яде ми се, тате. Но трябва да я режем!
-   Абе я да си отворим по една бира!

Този натурален философско- кулинарен диалог между художника Атанас Хранов и сина му Любен- Емилио крие в себе си целия смисъл на поредната творческа инициатива на маестрото-  новия арт бранд на Пловдив „Take it easy, МАЙНА!”. Намигни на ежедневието, украси проблемите, хвани летящата във въздуха отварачка и удари една биричка ...

» повече
13 Сеп, 2017

Пъстро парти с диджеи от софийския авангард в клуб Фарго за НОЩ Пловдив 2017

Julieta Intergalactica, Charlie и Nasso Ruskov ще представят своя музикален проект We Like Kitsch за първи път в Пловдив на 15 септември. Тримата са добре познати на софийския парти пейзаж, а в Пловдив досега са имали само индивидуални изяви.

Събитието We Like Kitsch се провежда все по-успешно от около две години в столичните клубове и e известно с неподражаемата си еклектика и пъстра парти атмосфера. В петъчната вечер, която е част от програмата на НОЩ Пловдив 2017, ще чуем музика в стиловете декадентски рок, електро, минимъл уейв, хаус и диско.

Julieta Intergalactica е артистичното алтер его на художника-илюстратор и дизайнер Ясен Згуровски, работил и като музикален мениджър в редица софийски клубове.

Срещали сме Charlie и Nasso Ruskov като част от ...

» повече
12 Сеп, 2017

НОЩ 2017 ще промени реалността

Над 120 събития на 75 локации в тридневния фестивал

Тази седмица Пловдив ще бъде различен. Фестивалът НОЩ 2017 ще промени реалността под тепетата. Буквално. Усещането за града ще е напълно различно в рамките на три дни. От петък до неделя изненадите ще ни дебнат буквално от всеки ъгъл. Особено през изумителните очила за паралелна реалност от сайт-спецефик проекта на артистите Аделин Швайцер, Фред Сеше и Наоюки Танака, които ще ни покажат различните места в градско пространство по неподозиран начин благодарение на своя технологична разработка. Технологиите започнаха да променят перспективите ни към реалността. Идеята ни е да предоставим лечебен процес за тази традиционна употреба на мобилни телефони, към тази протеза за общуване, превърнала се в изкуствен метод за възприятие. И този ...

» повече
10 Сеп, 2017

Най-добрите места за среща в Пловдив

Пловдив е красив град, затова не е изненадващо, че много места под тепетата са особено предразполагащи за любов.

Показва ги пътеводителят Lost in Plovdiv

Вярно е, че за влюбените дори и най-невзрачните места могат да бъдат романтични, стига да са заедно. И все пак обстановката е важна. Пловдив е красив град, затова не е изненадващо, че много места под тепетата са особено предразполагащи за любов. Няма нищо лошо в класиките за среща като вечеря в хубав ресторант, такива в Пловдив има много, или кино, но ако искате да разнообразите любовния си живот или да впечатлите с интересен избор за първа среща, вижте подбора на пловдивския гид lostinplovdiv.com за романтични места в древния град.

Пловдив е известен като града на ...

» повече
09 Сеп, 2017

Какво да правим в Пловдив този уикенд

На 09 и 10.09. градът е пълен със събития

Почивните дни под тепетата са изпъстрени с интересни предложения за събития на открито или приятелски срещи в тематични барове. Изберете дестинация, любим вид музика, театър или филм .

Ето най-интересните според най-добрия туристически пътеводител Lost in Plovdiv:

09 септември

Swinging Plovdiv - Fly Me to the Moon

Пригответе се за танци в космоса на първото междугалактическо суинг джаз парти в историята. Молим всички астронавти да се явят на дансинга точно в 21:30 в официалните си скафандри.

Всички гости ще могат да се насладят на превъзходен джаз на лунна светлина и на специално танцово изпълнение от Lindy Hop Plovdiv.

Място: MOVE Music Club
Музика: суинг джаз селекция от Bogdan Kovachev
Билет за ...

» повече
08 Сеп, 2017

Екзотично куче ще посреща първолаци в Централен

Бобтейлът Мон ще изненада първокласниците в СУ „Св. П. Евтимий“ по случай 15-ти Септември

Най-големият район в  Пловдив има честта да бъде избран от бобтейла Мон и неговите собственици за домакин на познатото в цяла България куче, което лекува, спасява, създава добро настроение, успокоява и заразява с любов. Поводът е 15.09. – първият учебен ден за много деца. Мон ще посети СУ „Св.П.Евтимий“ и ще изненада най-малките, за които това ще бъде първият учебен ден.

В надпреварата, чрез томобла, участваха всички училища от район „Централен“, като Мон се спря само на едно учебно заведение, където ще се срещне с децата в клас.

„Бих искал повече родители да осъзнаят необходимостта децата им да бъдат отговорни, съпричастни и комуникативни.“, коментира ...

» повече