ВластГрадътИзбориМненияНовиниПод ножа

Славчо Атанасов: Масово вдигане на данъците? Това вярно ли е, министър Горанов?!?

„ Изявлението на финансовия министър Владислав Горанов, че данъците в България били изключително ниски, ме шокира. В изказването си министър Горанов директно нареди на новоизбраните кметове в цяла България да увеличават данъците във всички общини. Той дори си позволи да ги заплаши, че който не вдигне налозите, няма да може да разчита на финансова помощ от държавата”, заяви в позиция Славчо Атанасов по повод изявлението на финансовия министър от вчера.

Той призовава новоизбраните кметове да не се поддават на това внушение и в никакъв случай да не увеличават данъците на общините си.

„И това не е само мое мнение. Нобеловите лауреати по икономика Ангъс Дийтън (за 2015), Естер Дюфло и Майкъл Кремър (за 2019), които изследват проблемите на потреблението, бедността и социалната защита в световен план, са на мнение, че най много до две години светът отново ще изпадне в сериозна икономическа криза. Същото предрича и икономическият съветник на двама американски президенти Джоузеф Стиглиц. Те категорично подчертават важността на потреблението за развитието на икономиката. Колкото повече свободни средства има у хората, които те да могат да похарчат, толкова по-добре е за бизнеса. И тази зависимост изисква по време на криза данъците да се намаляват реципрочно, а не да се увеличават. Когато данъчната тежест върху семействата и бизнеса намалее, те ще разполагат с по-голям ресурс, който отново ще се завърти в икономическия оборот. Така работните места ще се запазят и ударът на кризата ще бъде по-поносим за цялото общество”, подчертава Атанасов.

„ В нашата ситуация това е още по-актуално, защото ние сме държавата с най-ниски доходи и най ниско потребление. Повишаването на данъците ще бъде груба грешка, каквато направи и Симеон Дянков преди 8 години. Той, подобно на Горанов сега, нареди на кметовете да увеличават и последствията от това бяха фалирали общини, които държавата трябваше спешно да спасява. Като кмет на Пловдив тогава, аз отказах да направя това, напротив, намалих пловдивските данъци и така се превърнах в черната овца за ГЕРБ. Но времето показа, че съм бил прав.

Ултиматумът на министър Горанов ще доведе до свиване на потреблението, оборотите на фирмите ще паднат, бюджетите на семействата ще се свият, хората ще обеднеят повече и ще консумират все по-малко, което е смъртоносно за всяка една икономика, а много от фирмите веднага ще преминат в сивия сектор или ще фалират. Всички ще загубят от такова повишаване на данъците, категорични са световните икономисти. И е доста странно дясноцентристко правителство да предприема лява данъчна политика на увеличение. Защото във всеки учебник по икономика, високите данъци се считат за класически ляв инструмент на управление. Затова министърът малко ми напомня на френската кралица Мария–Антоанета с нейната реплика: „Като няма хляб, да ядат пасти“. Ако г-н Горанов толкова държи да повтори грубата грешка на Дянков, да беше обявил това си намерение още преди изборите. Така щеше да е честно и почтено пред всички избиратели”, завършва Славчо Атанасов.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

9 коментари

  1. всеки цвили за висок данък, а пък пред блока всеки с по три бангии, как стаа тая работа ве хахаха, трябва по 500 леа да ви е на бангия

  2. Имам две еднакви коли, едната е регистрирана в София, там данъка е с 50% по_висок от Пловдив. Същото е с жилищата. И това при двойна средна заплата в сф.

  3. БРАВУС. КАКО ЗДРАВКЕ КЪДЕ СИ???? ЗИКИЧ КЪДЕ СИ???? ЩО МЪЛЧИТЕ БРЕ??!?! НАЛИ БЯХТЕ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ДАНЪЦИТЕ?!? ИЛИ ТОЯ НОМЕР Е САМО ЗА ИЗБОРИТЕ, ДА ЛЪЖЕТЕ БАЛЪЦИТЕ.

  4. Абсолютно е прав в целия си анализ. Избрахме си кмет с нечленоразделна реч, с 13% от вота пловдивчани, който само ще изкозирува на заповедтта от София.

  5. Тази новина не интересува електората на герб. Циганите данъци не плащат. Фирмите близки до герб също – така наречения корпоративен вот .Ама НИЕ ПЛАЩАМЕ.Така че 200 хиляди пак си лющете семките пред телевизора и не излизайте да гласувате.После няма да мърморите, че скоро ще плащаме и данък върху въздуха , който дишаме. Да ни е честито новото управление на герб.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина