ВластИзбориНовини

Славчо Атанасов: Без „Синя зона“ пред училища, детски градини, болници и институции

Родители поставиха въпроса със затрудненото паркиране по време на срещи в район „Северен“ с народния представител и кандидат за кмет на Пловдив в предстоящите избори

„В Пловдив категорично трябва да се случат две неща – да бъде сменен сегашният порочен модел на управление и да се реши най-тежкия проблем на града в момента – кошмарният трафик“. Това заяви народният представител и кандидат за кмет на Пловдив в предстоящите избори Славчо Атанасов, след като жители на район „Северен“ поставиха въпроса за трафика и най-вече за затрудненото паркиране.
„Движението, г-н Атанасов, не само е трудно и хаотично, то е опасно! А паркирането – на места невъзможно“, казаха хората в поредица от разговори със Славчо Атанасов по време на обиколката му из района. Славчо Атанасов беше категоричен, че кампанията му ще бъде такава – срещи с гражданите в шестте района на Пловдив.

„Прави са хората. Градският трафик е изключително затруднен, задръстванията са огромни, всички са изнервени, въздухът е замърсен, а броят на катастрофите и пострадалите расте. Нужни са спешни мерки за овладяване на тази критична за Пловдив ситуация. Проблемът с движението в нашия град е много специфичен, но и комплексен. Затова решенията са в няколко посоки“, добави той.

„Паркирането пред училищата и детските градини може да бъде улеснено, като се премахне действието на Синята зона край всички учебни заведения и вие, родителите ще можете да паркирате свободно в часовете, когато возите децата си. Това може да се регламентира. Синята зона трябва да се отмени и край болници, поликлиники и обществени институции, за да могат всички да имат свободен и лесен достъп до тези важни места. Това е едно от нещата, които – ако ни гласувате доверие – аз и моят екип ще променим веднага в организацията на движението и мярката ще нормализира хаосът край училищата и детските градини, който виждаме сега“, заяви Славчо Атанасов.
По думите му обаче са нужни и други, по-мащабни действия, за да се избави града от задръстванията. „На първо място трябва да ревизираме основно „интелигентната система за контрол на трафика“ и да я направим наистина интелигентна. Центърът за управление на градското движение в момента е просто ням свидетел на хаоса и не работи по своето предназначение. Това бързо трябва да променим, като въведем в експлоатация неработещите сега електронни системи, а когато и където се наложи и ръчно управление на светофарните уредби, което веднага ще разтоварва задръстените участъци“, заяви Славчо Атанасов. По думите му в момента работните цикли на светофарите в града са настроени изключително неподходящо, задържат излишно потоците в дадени посоки и вместо да помагат, всъщност затрудняват още повече трафика. „Ние сме готови да променим това веднага. Така в движението ще въведем необходимата логика и ред, каквито сега няма“, подчерта Славчо Атанасов.

Не на последно място по важност са местата за паркиране, посочи следващият проблем Славчо Атанасов. „Спасението е в изграждане на нови паркоместа. В централната градска част това ще направим с модулни конструкции и нови етажни паркинги на възловите места, а по кварталите в спешен порядък ще отредим нови пространства за паркиране и ще изградим буферни зони, които да поемат част от автомобилите към центъра. Решаването на този проблем няма да стане бързо, защото инвестицията е сериозна, но със стратегията, която сме разработили, в реалистичен период до три години, промяната ще е сериозна и ще постигнем положителна промяна като цяло“, категоричен беше Славчо Атанасов.

Той каза пред хората, че другата мярка, която трябва веднага да се предприеме е пълната ревизия на извършените улични ремонти в града през последните години. За да се установи със сигурност и след това да се отстранят причините, заради които основни пътни артерии в Пловдив се наводняват при всеки дъжд. „Очевидно е, че ремонтите са извършени некачествено и спешна задача за мен и екипа ми е да потърсим съответната отговорност и проблемите да бъдат отстранени. Ще оставя без коментар въпроса защо общината не е направила това досега. В моята практика аз съм бил винаги много взискателен към извършването на ремонтите и ще прилагам отново стриктност и внимание към изпълнението на всеки един обект в Пловдив“, каза Славчо Атанасов.

По думите му обаче пълното решаване на проблемния трафик ще дойде с рестартирането на стратегическите за Пловдив инфраструктурни обекти, които два мандата останаха замразени, поради което се стигна до днешната тежка обстановка по пловдивските улици. „Ще спомена отново пътната връзка между районите „Западен“ и “Южен“ – „Модър-Царевец“, нужна е такава връзка и между „Тракия“ и „Южен“, разширяването на „Пещерско шосе“, второто платно на Коматевско шосе, затварянето на околовръстния пръстен, цялостния ремонт на булевард „Марица – Север“, довършването на булевард „Македония“, ремонта на булевард „Копривщица“, на булевард „Дунав“, на Рогошко шосе“ между двата моста, разширението на бул. „Александър Стамболийски“ и рехабилитацията на улица „Даме Груев“. Това е само една част от нужната на Пловдив инфраструктура, която да облекчи изцяло движението в града. За съжаление, тези обекти останаха невидими за управлението в последните осем години, но аз и моят екип приемаме тяхното рестартиране и осъществяване като основен приоритет и усилията ни са насочени в тази посока“, категоричен беше Славчо Атанасов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина