Звънецът във Френската гимназия е същият като в Европарламента

Градът

Евродепутатът Светослав Малинов гостува на единственото пловдивско училище посланик на Европейския парламент (ГАЛЕРИЯ)

Гимназистите могат да спечелят посещение в Брюксел, участвайки в конкурса на инициативата „Европейско междучасие“

Таня Грозданова

Любимият звук на учениците – звънецът, който оповестява края на часа, прозвуча в препълнената Мултимедийна зала на Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент – Екзюпери”, където днес по обяд евродепутатът Светослав Малинов гостува на единственото пловдивско училище посланик на Европейския парламент*. Тогава всички в присъстващи разбраха, че звънецът във Френската гимназия е същият като в Европарламента. „Сега ще ви кажа нещо интересно. В парламента има същия звънец, който се чува из коридорите. Пускат ни го 5 минути преди началото на гласуване, за да може, ако някой е излязъл от залата да се върне за вота,“ бързо вметна любопитната информация за младежите Светослав Малинов.  

Българският евродепутат гостува на Френската гимназия в Пловдив по покана на учениците. Двадесетте младши посланици на Програмата са ученици от училищния Европейски клуб, който се ръководи от г-жа Донка Алексиева. „Вече 11 години се занимаваме в училище с европейска политика в Европейския клуб на гимназията,“ подчерта г-жа Алексиева. Тя и колегата ѝ Даниела Христова са старшите посланици. Учениците се ангажират да представят знания и информация на своите връстници относно Европейската образователна идея, да организират разнообразни дейности, чрез които да включат значителен брой ученици от гимназията.

„Вие сте първото поколение, което няма съзнателни спомени, от времето, когато България не бе член на Европейския съюз, когато вашите родители не можеха да се придвижват свободно. Може би ще ви се наложи да защитавате този съюз,“ обърна се към гимназистите Малинов. В типичния си увлекателен стил той отказа да представя предварително подготвена мултимедийна презентация за работата на ЕП и заложи на искрени и лични впечатления, мотиви и виждания за бъдещето на общността.    

Младите посланици му отвърнаха със също толкова лични въпроси. Те питаха: какво прави Европа за младите, ще се разширява ли към Западните Балкани и ще съумее ли родината да се възползва от ротационното председателство.  

Възпитаниците на елитното пловдивско училище показаха на Светослав Малинов Информационния кът на Европейския парламент, който са подредили във фоайето на първия етаж. Аз ви нося информационни материали, а вие сте напред с материята! – похвали ги той и остави донесеното, за да могат младшите посланици да го предоставят на свои връстници, които не са запознати.   

В края на срещата, след подсещане от еднакво звучащия звънец, асистентите на евродепутата обявиха последния конкурс по инициативата „Европейско междучасие“. В него могат да кандидатстват ученици от всички гимназии, участвали в инициативата. Те могат да избират дали да напишат есе на тема „Кажи ни в каква Европа искаш да живееш след 5 години“ в рамките на една страница или да го направят в кратко видео до 90 секунди. Победителите ще посетят Европейския парламент през април 2018 г. Научете повече за условията за участие ТУК .  Крайният срок за участие е 28 февруари.     

* Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент – Екзюпери” училище посланик на Европейския парламент. За пореден път ученици от ФЕГи техният ръководител г-жа Донка Алексиева извоюваха училището да бъде едно от 30-те те нови учебни заведения от цялата страна, които се включват в Програмата за училища посланици на Европейския парламент през настоящата учебната година. Програмата за училища посланици на ЕП е най -мащабната платформа по рода си, която се стреми да насърчава информираността относно Европа и европейската парламентарна демокрация сред младите граждани в целия ЕС, като им предоставя активни знания за Европейския съюз и по – специално за Европейския парламент.

Предвиждат още инициативи, обвързани с Европейското председателство на България и с представянето на град Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г., за да може чрез ученическата иновативност, креативност и творчество, да приобщим младежи от европейските държави и осъществим междукултурен диалог.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.